ZF 24

Analiştii şi-au majorat prognozele de creştere economică pe tot anul la 2-2,2%. Exporturile au o contribuţie mult mai mare în creşterea PIB faţă de datele iniţiale

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

04.07.2013, 20:43 1114

Şi indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, care evaluează previziunile analiştilor financiari cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni, a continuat să se îmbunătăţească, atingând în luna mai cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, de 47 de puncte.

Institutul Naţional de Statistică a confirmat ieri datele provizorii din iunie privind creşterea economiei din primul trimestru, de 2,2% faţă de T1 2012 şi 0,7% comparativ cu T4 2012, ca serie brută.

La începutul anului majoritatea estimărilor băncilor privind creşterea PIB din 2013 erau incluse în intervalul 0,5-1,6%, dar după anunţarea datelor peste aşteptări privind avansul economiei din T1 au urmat o serie de îmbunătăţiri ale prognozelor. Creşterea economică de 2,2% din T1 a fost dublă faţă de aşteptările analiştilor.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, estimează acum o creştere economică de 1,8% pentru întregul an 2013, dar ia în calcul o revizuire a prognozei în jurul nivelului de 2,5%. „Avansul peste aşteptări al exporturilor şi, implicit, al producţiei industriale, alături de recolta agricolă bună sunt principalii factori care susţin o abordare mai optimistă pentru 2013“, spune Eugen Sinca, analist-şef al BCR. Pentru al doilea trimestru din 2013, banca estimează o creştere a PIB de 2,3%, în termeni anuali.

ING Bank, care în anii trecuţi s-a remarcat cu prognozele cele mai pesimiste privind economia, vede acum posibilă o creştere a PIB de 2,2% în 2013, iar pentru T2 anticipează un plus de 1,5%, susţine Vlad Muscalu, senior economist la ING.

Şi UniCredit Ţiriac Bank vede posibilă o creştere a economiei de 2,1% în acest an, iar Raiffeisen Bank şi Volksbank anticipează un plus al PIB de 2%. Analiştii RBS Bank îşi menţin estimarea de creştere de 1,8% pentru anul acesta.

Banca Mondială a majorat uşor estimarea privind creşterea economică din 2013, la 1,7%, după ce în urmă cu şase luni anticipa un plus al PIB de 1,6%. FMI, Comisia Europeană şi Guvernul văd în continuare o creştere economică de 1,6% în 2013.
 

Industria merge bine şi rezistă crizei

La creşterea PIB din T1 au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, care a avut o contribuţie negativă. Însă, până la finalul acestui an analiştii iau în considerare o relansare a agriculturii, ceea ce ar duce la o creştere economică mai mare, spre 2,5%.

Contribuţii mai importante la avansul PIB au avut în primul trimestru industria şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul.

Sectorul industrial prezintă o rezilienţă ridicată la deteriorarea cererii externe din zona euro şi sunt şanse mari ca acest sector să se menţină în teritoriu pozitiv şi în trimestrele următoare, după cum anticipează analiştii UniCredit Ţiriac Bank.

Pe de altă parte, domeniul construc­ţiei de locuinţe nu dă semne de revenire după patru ani de scădere, iar Guvernul nu a venit până în prezent cu vreun proiect concret pentru relansarea construcţiei de locuinţe. În aprilie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10% faţă de aceeaşi lună din 2013. Deficitul bugetar este ţinut sub control, cu ajutorul ajustării cheltuielile cu investiţiile publice. Pe partea de utilizare a PIB, creşterea din T 1 s-a datorat exportului net, în timp ce consumul a revenit în teritoriul negativ, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv.

Analiştii au atenţionat că o creştere economică bazată numai pe exporturi nu poate fi sustenabilă pe termen lung, luând în considerare faptul că cererea externă înregistrează fluctuaţii.

Luna aprilie a „contabilizat“ veşti mixte de la principalii indicatori macro, semnale pozitive venind de la exporturi, industrie sau vânzările cu amănuntul, în timp ce construcţiile s-au prăbuşit.

În timp ce majoritatea datelor macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste, insolvenţele continuându-şi ascensiunea.

Un număr de 1.164 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna mai, astfel că de la începutul anului existau aproape 7.100 de dosare de insolvenţă, potrivit datelor Registrului Comerţului.

 

INS a confirmat creşterea PIB de 2,2% din primul trimestru

Institutul Naţional de Statistică a confirmat datele provizorii din iunie privind creşterea economiei cu 2,2% faţă de primele trei luni din 2012 şi cu 0,7% comparativ cu T4 2012, ca serie brută. Comparativ cu varianta provizorie (1), atât dinamica PIB, cât şi a valorii adăugate brute pe ramuri de activitate, nu a înregistrat modificări, a informat INS. Volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale, faţă de varianta din iunie, ca urmare a creşterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat investiţiile (formarea brută de capital fix) şi exportul net. Contribuţia formării brute de capital fix la PIB a fost ajustată de la -0,1% la -1,0%, ca urmare a modificării volumului său cu -4,7 puncte procentuale (de la 99,3% la 94,6%). Reducerea a fost determinată de rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul „Administraţii publice“. Exportul net de bunuri şi servicii a înregistrat o contribuţia pozitivă la creşterea PIB, de 4,4%, în creştere faţă de estimarea din iunie, de 3%.

Pe serie ajustată, creşterea PIB-ul faţă de T1 2012 a fost modificată la 1,9%, faţă de 2,2% în varianta anunţată în iunie, iar avansul PIB faţă de T4 2012 a fost modificat la 0,6%, faţă de 0,7% anunţat anterior.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO