ZF 24

Analiştii văd dolarul la noi maxime faţă de euro anul viitor. Pe piaţa locală ar putea urca la 3,8 lei

Analiştii văd dolarul la noi maxime faţă de euro anul...

Autor: Ciprian Botea

06.10.2014, 13:09 3427

Dolarul american, care este de aproape doi ani în umbra euro, a recuperat în numai cinci luni mare parte din terenul pierdut şi a dat peste cap prognozele analiştilor, care acum văd noi maxime istorice pentru moneda americană.

Cotaţiile s-au stabilizat în ul­timele zile la 1,26 $/eu­ro, un minim al ulti­mului an şi jumătate, dar de­pre­cierea euro pe par­cur­sul ultime­lor cinci luni este de 10%, o mişcare care nu a rămas fără repercusiuni nici pe piaţa locală, unde leul a atins un minim al ultimilor doi ani.

Cotaţiile sunt în apropiere de 3,5 lei/ dolar şi ar putea merge spre 3,8 lei/dolar dacă prognozele privind evolu­ţia mo­nedei americane pe pieţele interna­ţio­nale sunt corecte. Investitorii s-au calmat uşor săptă­mâna trecută în aşteptarea concluziilor unei şedinţe a Băncii Cen­trale Euro­pene, instituţia care coor­donează de la Frankfurt în­trea­ga politică monetară a zonei euro, dar analiştii din bănci spun că există toate premisele ca dolarul să continue aprecierea.

Cea mai pesimistă prognoză vine de la analiştii băncii italiene UniCredit, care văd un euro de 1,22 dolari la finalul lunii decembrie şi de 1,17 dolari în septem­brie anul viitor. Prognozele anterioare ale UniCredit indicau cotaţii de 1,36 dolari/euro la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO