ZF 24

Analiză ZF: Terenurile agricole, de 25 de ori mai scumpe decât acum zece ani

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

07.04.2014, 00:07 2424

Terenurile agricole s-au scumpit de 25 de ori în perioada 2002-2012 şi au ajuns la un nivel mediu de 4.600 euro/hectar, aproape de cotaţia din Franţa, Polonia şi Brazilia dar peste Ungaria, sau Australia, potrivit unui raport al casei britanice de consultanţă imobiliară Savills.

„Dacă nu plăteşti 4.000 de euro, nu cumperi niciun hectar într-o zonă bună“, explică Erik Jantzen, proprietarul companiei Jantzen Development, activă pe piaţa terenurilor agricole din România.

Terenurile agricole sunt un plasament care a început să fie luat serios în considerare de investitori abia după 2009, pe măsură ce piaţa imobiliară tradiţională a căzut. Cei care au simţit tendinţa încă acum un deceniu au fost cei câşti­gători, având în vedere că valoarea acestor active a crescut în medie cu 40% în fiecare an.

Piaţa terenurilor agricole nu a ajuns la vârf, astfel că majorări suplimentare de preţuri sunt aşteptate şi în următorii ani, notează compania britanică.

Cele mai mari ritmuri de creştere au fost înregistrate pe lângă România de alte economii emergente precum Un­garia, Brazilia sau Mozambic.

Piaţa terenurilor agricole din România s-a liberalizat în acest an pentru investitorii persoane fizice din Uniunea Europeană, în consecinţă Guvernul a adoptat o lege a tranzacţiilor cu terenuri agricole ce dă întâietate la achiziţie comunităţii locale.

Agricultura locală are 13,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 8,5 milioane de hectare de teren arabil. Investitorii străini controlează prin proprietate sau contracte de arendă pe termen lung circa un milion de hectare, adică 12% din piaţă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- preţul mediu al terenurilor agricole româneşti 

- declaraţia lui Erik Jantzen cu privire la diferenţele de preţ între zone şi estimările lui privind evoluţia viitoare

- date despre preţurile din Ungaria 

- detalii despre noua lege a tranzacţiilor cu terenuri agricole; plasamentele jucătorilor străini; situaţia investitorilor români în domeniu 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO