ZF 24

ANAT exclude Genius Travel la cinci zile după ce agenţia de turism şi-a anunţat clienţii prin e-mail că intră în insolvenţă

ANAT exclude Genius Travel la cinci zile după ce...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.08.2016, 12:28 4855

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a exclus agenţia de turism Genius Travel, „pentru prejudicii morale create asociaţiei, prejudicii de imagine create agenţiilor de turism membre şi nemembre, care funcţionează corect şi îşi respectă clienţii, prejudicii materiale create turiştilor care au cumpărat vacanţe de la Genius Travel şi nu le pot efectua”, se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Reacţia publică a ANAT vine la cinci zile după ce clienţii agenţiei au primit primele e-mailuri prin care Genius Travel îi anunţa că intră în insolvenţă şi nu le va mai putea onora vacanţele plătite. ZF  a scris încă de ieri de situaţia agenţiei de turism. 

Contactat de ZF, Ştefan Bogdan, acţionar al agenţiei Genius Travel, nu a dorit să lămurească situaţia, menţionând că “este o problemă internă”. Datele de la Registrul Comerţului arată că Ştefan Bogdan deţine 20% din acţiunile Genius Travel, iar un pachet de 80% este controlat de Ionuţ Costea.

Autoritatea Naţională pentru Turism a mers azi în control: Am constatat că agenţia de turism Genius Travel nu mai funcţionează la sediul pentru care s-a emis licenţa de turism

Însă, conform ANAT, asociaţia a cerut explicaţii Genius Travel încă de vineri, 12 august, când mai mulţi turişti au contactat asociaţia, în urma mesajului primit de la agenţie, prin care îşi anunţa starea de insolvenţă. ANAT a îndrumat turiştii să îşi verifice rezervările, chiar şi după ce sâmbătă agenţia a declarat clienţilor ei şi asociaţiei că a depăşit situaţia critică de vineri. Plângerile au continuat şi marţi, când Genius Travel a repetat anunţul referitor la deschiderea procedurii de insolvenţă, de data aceasta pe 19 august.

„ANAT urmăreşte atent evoluţia situaţiei pentru a informa turiştii ce au de făcut pentru obţinerea despăgubirilor legale. Situaţia actuală îndreptăţeşte asociaţia să ceară încă o dată revizuirea cadrului legal referitor la garantarea sumelor achitate de turişti. ANAT va avansa cât de curând un proiect de act normativ pentru înfiinţarea unui fond privat de garantare”, se arată în comunicat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO