ZF 24

Andrei Pitiş: Clujul nu poate deveni un Silicon Valley al României doar prin proiectele imobiliare demarate în oraş; industria IT are nevoie de inovaţie

Andrei Pitiş: Clujul nu poate deveni un Silicon Valley...

Autor: Adelina Mihai

13.03.2017, 12:24 6668

Clujul nu poate deveni un Silicon Valley al României doar prin proiectele imobiliare demarate în oraş, este de părere Andrei Pitiş, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi co-fondator al Innovation Labs, un program de preaccelerare destinat tinerilor cu proiecte inovatoare.

”Industria IT care se dezvoltă în Cluj are nevoie de inovaţie, de proiecte de cercetare-dezvoltare care să genereze mai multă valoare adăugată şi nu doar de companii de outsourcing", a adăugat el.

Clujul se află pe locul doi în topul judeţelor în funcţie de valoarea adăugată brută (VAB) adusă de sectorul informaţii şi comunicaţii, cu o pondere de 8,3%, adică 2,7 mld. Lei. Prima poziţie este ocupată, la mare distanţă, de afacerile din sectorul IT&C din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, care au generat 20,4 mld. de lei din valoarea adăugată brută (VAB) adusă de acest sector în 2014, adică 63% din VAB-ul total adus de această industrie (de 32,3 mld. lei la nivel naţional).

În acelaşi timp, Cluj este pe locul doi şi în rândul judeţelor care au marcat cea mai mare creştere a contribuţiei la valoarea adăugată brută adusă de IT&C în intervalul 2009-2014. Astfel, indicatorul a crescut de la 947 de milioane de lei în 2014 la aproape 2,7 mld. de lei în 2014, creşterea fiind de 2,8 ori.

Totuşi, Clujul rămane cu mult în urma Bucureştiului, în ciuda faptului că a fost promovat foarte mult în ultimii ani ca un hub IT.

Pe primul loc în topul creşterilor se află Sălajul, unde valoarea adăugată generată de businessurile din sectorul IT&C a crescut de 3,2 ori, dar care a fost făcută de la o valoare foarte mică (de  27,4 milioane de lei în 2009 pană la 87 de milioane de lei în 2014).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO