ZF 24

Andrei Rădulescu, BT: Evoluţia consumului în februarie reflectă un grad ridicat de prudenţă, pe fondul incidenţei unor forţe contradictorii

Andrei Rădulescu, BT: Evoluţia consumului în februarie...

Autor: Roxana Rosu

04.04.2017, 12:06 126

Dinamica anuală a consumului privat se va tempera în perioada 2017-2019, după ce în 2016 s-a consemnat cea mai bună evoluţie din 2007, estimările pentru 2017 indicând un avans de 5%, care va scădea la 4,4% în 2018 şi 4,5% în 2019, a spus Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Anul trecut, consumul a raportat un avans de 7,4% an la an.

Potrivit Băncii Transilvania, acest scenariu privind temperarea consumului este susţinut de perspectivele de accelerare a inflaţiei şi de majorare a costurilor de finanţare, creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul american, incertitudinile din sfera procesului de integrare economică europeană şi riscurile privind mix-ul de politici economice din România.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi că volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a decelerat pentru a treia lună la rând în februarie, la 4,8% an/an, cel mai redus ritm din mai 2015, luna de dinainte de reducerea cotei TVA la alimente şi servicii de alimentaţie (de la 24% la 9%).

”Considerăm că această evoluţie reflectă un grad ridicat de prudenţă la nivel de consumator, pe fondul incidenţei unor forţe contradictorii: majorarea veniturilor şi momentul pozitiv din sfera creditării în RON vs. tensiunile din sfera publică, incertitudinile cu privire la viitoarele decizii de politică economică şi accelerarea inflaţiei”, comentează Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO