ZF 24

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Tendinţa de creştere a cursului va continua pe termen scurt şi mediu, iar inflaţia va accelera la 1,2% în 2017

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Tendinţa de...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2017, 11:04 229

Cursul mediu euro/leu îşi va menţine tendinţa de creştere pe termen scurt şi mediu şi ar putea avansa în acest an la o medie de 4,56, urmând să urce la 4,58 lei/euro în 2018, respectiv 4,60 lei/euro în 2019, potrivit prognozei emise de Banca Transilvania.

”Pentru piaţa valutară previzionăm continuarea tendinţei de creştere a EUR/RON pe termen scurt şi mediu, pe fondul intensificării deficitelor gemene (n.red.-deficitele concomitente de buget si cont curent care apar atunci cand sectorul privat este in echilibru) şi a lipsei de marjă de manevră pentru politica economică internă la momentul incidenţei următoarei crize ciclice. Practic, ne aşteptăm ca ajustarea dezechilibrelor macroeconomice să se realizeze din nou preponderent prin cursul de schimb în trimestrele următoare”, a precizat Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

În luna iunie, cursul a fluctuat în intervalul (4,5503 – 4,5987) la BNR, creşterea din primele săptămâni (până la nivelul maxim din vara anului 2012) fiind contrabalansată ulterior. Cursul a înregistrat un nivel mediu de 4,5714 în iunie (nivel record), în creştere cu 0,38% lună/lună şi cu 1,1% an/an.

În ceea ce priveşte inflaţia, conform previziunilor BT,  media anuală (pe indicele armonizat UE) va accelera la 1,2% în 2017 (de la -1,1% anul trecut), 2,7% în 2018, respectiv 2,9% în 2019, ca urmare a disipării  impactului reducerilor de taxe prevăzute în Noul Cod Fiscal, politicii de venituri a Administraţiei şi supra-încălzirii din piaţa forţei de muncă, evoluţiei consumului privat la un ritm peste potenţial, deprecierii monedei naţionale şi perspectivelor de accelerare a inflaţiei în Zona Euro (principalul partener economic).

În acest scenariu inflaţia medie anuală va reintra în intervalul ţintit de BNR (1,5% - 3,5%) în a doua jumătate a anului curent.

”Previziunile privind dinamica inflaţiei, evoluţia consumului intern la un ritm peste potenţial şi acumularea de factori de risc la adresa stabilităţii macro-financiare pe termen mediu sunt elemente care indică o probabilitate ridicată ca BNR să iniţieze ciclul monetar post-criză până la finalul anului curent.  Subliniem însă faptul că marja de manevră a băncii centrale în următorul ciclu monetar este redusă, pe fondul gradului ridicat de integrare macro-financiară a României cu Zona Euro şi a vitezei de circulaţie a fluxurilor internaţionale de capital, într-un context caracterizat prin politica monetară relaxată fără precedent la BCE”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO