ZF 24

ANEVAR a lansat primul Indice imobiliar naţional: apartamentele din Cluj sunt mai scumpe pe metru pătrat decât cele din Bucureşti

ANEVAR a lansat primul Indice imobiliar naţional:...

Autor: Mediafax

30.11.2016, 16:47 2385

Valoarea de piaţă a garanţiilor imobiliare pentru creditele solicitate la bănci s-a ridicat la peste 22,5 mld. euro, potrivit Indicelui Imobiliar lansat marţi de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) bazat pe valorile estimate în procesul de creditare.

Indicele este realizat cu ajutorul infor­ma­ţiilor din Baza Imobiliară de Garanţii (BIG). În perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, baza de date gestionată de ANEVAR a strâns peste 128.000 de rapoarte de eva­lu­a­re efectuate în cadrul procesului de cre­di­tare.

Începând cu luna iulie 2015, toţi eva­lua­torii autorizaţi au obligaţia, conform Stan­dardelor de evaluare, să raporteze în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România. „Indicele imobiliar ANEVAR este un instru­ment extrem de util pentru toţi actorii din piaţa imobiliară, pentru că el reflectă cu ma­re acurateţe evoluţia şi fluctuaţiile pieţei i­mo­­bi­liare“, a explicat preşedintele ANEVAR Daniel Manaţe în cadrul unei con­­ferinţe de lansare a primului Indice Imo­bi­liar. Valorile de piaţă unitare pentru apar­ta­mentele în bloc au crescut în 38 de lo­cali­tăţi reşedinţă de judeţ (inclusiv Bu­cureşti) în­cepând cu primul trimestru din 2016 până în tri­mestrul al doilea, scăzând doar în trei o­raşe reşedinţă de judeţ.

Cele mai mari creş­teri s-au înregistrat în Mier­curea-Ciuc (+10,1%), Focşani (+9,37%) şi Deva (+8,86%), iar scăderi au fost doar în Alexan­dria (-1,56%), Reşiţa (-1,04%) şi Târgu-Mureş (-0,75%). În marile oraşe, preţurile au fost în general stabile de la un trimestru la altul.

În Bucureşti, de exemplu, creşterea a fost de 1,42% de la primul trimestru la cel de-al doilea din 2016, cel mai mare avânt al valorilor avându-l sectorul 6 (+2,36%), în timp ce apar­ta­mentele la bloc din sectorul 5 pare să fi pierdut uşor din va­loare (-0,43%). În Bra­şov, creşterea a fost de 0,51%, în Constanţa de 1,55%, iar o creştere mai semni­ficativă s-a în­re­­gistrat în Cluj-Napoca, de 3,97%. La nivelul perioadei analizate, 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a în­trecut Bucureştiul în materie de valori de pia­ţă pe metru pătrat ale apartamentelor am­pla­sate în bloc. Astfel, în Cluj-Napoca valoa­rea de piaţă pentru acest tip de locuinţe s-a ri­dicat la 1.048 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bu­cureşti această valoare a fost de 1.018 euro pe metru pătrat. Topul valorilor de piaţă pentru aparta­men­tele în bloc este com­ple­tat de Timişoara, cu 933 de euro/mp, Cons­­tanţa, cu 897 de euro /mp şi Iaşi, cu 887 de euro/mp.

Un număr de 26 de bănci au fost pe profit, iar 11 au înregistrat pierderi.aceeaşi perioa­dă, din analiza pe cele şa­se sectoare ale Bucu­reş­tiului reiese că cele mai valoroase pro­prietăţi de tipul aparta­men­telor în bloc sunt cele din sectorul 1, unde valoarea de piaţă pe metru pătrat se ridică la 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp şi sectorul 2 cu 1.023 de euro/mp. „Nu este o surpriză faptul că cele mai multe proprietăţi evaluate pentru creditele acordate în primul an de la lansarea bazei de date BIG sunt de departe cele rezidenţiale, dar valoric cea mai mare pondere în totalul proprietăţilor evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale“, a adăugat preşedintele ANEVAR.

În perioada menţionată au fost realizate a­proxi­mativ 96.000 de rapoarte de evaluare pen­­tru proprietăţi rezidenţiale, repre­zen­tând circa 75% din totalul numeric, cu o va­loa­­re de piaţă totală estimată la 6,5 mld. e­u­ro. Acestea au fost urmate la mare distanţă de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de eva­luare pentru terenuri, cu o valoare de pia­ţă cumulată de peste 2,1 mld. euro şi 11.000 de rapoarte pentru spaţii co­mer­ciale, cu o valoare de piaţă cumulată de peste 6,6 mld. euro.

Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate, cele mai multe au fost apartamente în bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentând aproape 75% din total. Valoarea de piaţă însumată a acestora a fost de peste 3,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 20.000 de proprietăţi) au reprezentat aproximativ 22% din total, având o valoare de piaţă cumulată de peste două miliarde de euro.

Proprietăţile comerciale evaluate pentru creditare în perioada iulie 2015 „ iunie 2016 s-au ridicat la o valoare de piaţă totală estimată de peste 6,6 miliarde de euro. Peste 41% din această valoare, respectiv 2,7 miliarde de euro, este aferentă spaţiilor comerciale aflate în clădiri independente, pentru care s-au efectuat aproximativ 4.000 de rapoarte de evaluare, cărora li se alătură 4.200 de rapoarte pentru spaţii comerciale parte dintr-o clădire, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 641 de milioane de euro. Valoarea de piaţă a spaţiilor de birouri amplasate în clădiri independente, evaluate pentru creditare în acest interval de timp, s-a ridicat la puţin peste două miliarde de euro, aproape 31% din total.

Proprietăţile industriale, pentru care în anul de referinţă s-au efectuat rapoarte de evaluare în contextul creditării, au o valoare de piaţă cumulată de 4,8 miliarde de euro, rezultată dintr-un număr de aproximativ de 7.000 rapoarte de evaluare.

Peste 12.300 de rapoarte de evaluare s-au realizat în perioada iulie 2015 - iunie 2016 pentru terenuri. Dintre acestea, aproape jumătate (circa 5.800 de rapoarte) au fost terenuri intravilane pentru construcţii, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, urmate de terenurile intravilane arabile (circa 2.400 de rapoarte), în valoare de aproximativ 292 de milioane de euro.

„Momentan, el (n.r. - Indicele Imobiliar) ne arată evoluţia apartamentelor de bloc pentru judeţele unde au avut loc suficiente tranzacţii, dar în curând ne propunem să îl extindem la mai multe judeţe şi, de asemenea, să lansăm şi indici pentru case şi terenuri. Pentru profesioniştii din această industrie, putem extrage şi furniza, la cerere, informaţii detaliate şi pentru alte tipuri de proprietăţi“, a completat Daniel Manaţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO