ZF 24

ANRE a făcut publice preţurile gazelor naturale din import, cu o întârziere de nouă luni

ANRE a făcut publice preţurile gazelor naturale din...

Autor: Radu Bostan

30.09.2013, 17:41 698

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu, cu o întârziere de mai mult de jumătate de an, preţurile gazelor naturale din import pentru primele şapte luni din 2013.

Datele publicate de Autoritate arată că preţul gazelor străine a scăzut anul acesta cu 13,5%, în medie, faţă de anul anterior, scăderea fiind chiar de 20% în lunile de iarnă, când consumul de gaze naturale este mai mare.

Unul dintre motive pentru ieftinirea gazelor este scăderea cantităţilor de gaze importate, pe fondul unei reduceri generale a consumului. Dincolo de acest lucru, anul acesta industria a beneficiat de o cantitate mai mare de gaze din producţia internă, ANRE avizând în fiecare lună o pondere mai redusă pentru importurile de gaze în coşul din care sunt alimentaţi consumatorii.

Într-o conferinţă pe teme energetice organizată de ziarul Bursa, ANRE a fost criticată de Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), pentru faptul că rapoartele lunare de monitorizare a pieţei de gaze naturale nu mai includeau, începând cu anul acesta, costul gazelor din import.

Prezent la conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a replicat că motivul pentru care preţurile de import au dispărut din rapoarte este că unii importatori de gaze au dificultăţi în utilizarea noului software de raportare introdus de Autoritate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO