ZF 24

Antibiotice şi Biofarm, printre cele mai profitabile investiţii în ultimul an. Ce perspective au în continuare

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2013, 00:08 161
Acţiunile producătorilor de medicamente Anti­bio­tice Iaşi (ATB) şi Bio­farm Bucureşti (BIO) au adus câştiguri de peste 50% în ultimul an, incluzând dividendele plătite acţionarilor, fiind printre cele mai profitabile plasamente de pe bursa de la Bucureşti.
 
Spre comparaţie, indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursă, a avut în aceeaşi perioadă un avans de 27%, iar indicele BET-C, care cu­prinde toate companiile listate, a urcat cu 20,5%, dar evoluţiile indicilor nu iau în calcul şi dividendele distribuite de companiile care intră în componenţa sa.
 
Acţiunile celor doi producători de medicamente au fost susţinute de profiturile în creştere raportate, dar şi de achiziţiile marilor investitori institu­ţio­nali locali, care nu au prea multe soluţii de diversificare sectorială pe piaţa locală, unde companiile din sec­torul energetic şi cele din sectorul financiar au peste 80% din capitalizare şi din lichiditate.
 
Antibiotice şi Biofarm sunt printre pu­ţinele companii neenergetice şi nefi­nanciare care au şi o capitalizare su­fi­cient de mare, peste 50 mil. euro fie­ca­re, şi un free-float (acţiuni dispo­ni­bile la tranzacţionare) mulţumitor, de peste 30%, astfel încât să atragă inte­resul unor in­vestitori mari precum fon­durile de pensii. Opt dintre cele nouă fon­duri de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau la finalul anului trecut în por­tofolii acţiuni la Antibiotice şi Biofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO