ZF 24

Antreprenoriat made in Ro: un sfert din români cred că au ADN de afacerist, dar mica societate de business este privită cu reticenţă în general

Antreprenoriat made in Ro: un sfert din români cred că...

Autor: Roxana Petrescu

29.11.2015, 00:00 1564
Unu din patru români crede că prin vene îi curge sânge de antreprenor, dar cu toate acestea ale­gerea acestei căi ar veni doar ca o completare a ve­niturilor şi nu ca o declaraţie totală de inde­pen­denţă faţă de un angajator, este rezultatul unui stu­diu realizat de compania de vânzări directe Amway. AGER, studiul realizat de Amway, a ajuns deja la a şasea ediţie, concluziile fiind trase în urma intervievării unui eşantion de aproape 50.000 de oameni din 44 de ţări. Anul acesta, 1.084 de femei şi bărbaţi cu vârste de peste 15 ani din România au făcut parte din acest studiu.
 
Chiar dacă procentul celor care visează să devină antreprenori este important, aproape jumătate din respondenţi, 46%, nu au o atitudine pozitivă faţă de această „meserie“.
 
Procentele situează România aproape de coada clasamentului global, doar austriecii având o atitudine mai puţin favorabilă faţă de această categorie de business.
 
„Aproape jumătate dintre români consideră că antreprenoriatul le poate aduce o a doua sursă de venituri, în timp ce 40% au spus că acest statut i-ar face independenţi faţă de angajator. La polul opus, la nivel european, antreprenoriatul este considerat o cale către independenţă (44%), respectiv împlinire profesională (43%)“, spun reprezentanţii Amway.
 
Teama de eşec este principalul motiv care-i ţine departe de lumea antreprenoriatului pe români, 85% din cei intervievaţi spunând că acesta este principalul obstacol în a-şi începe propria afacere. Ponderea este semnificativ mai mare faţă de cea din 2014, când doar 60% din români se temeau de eşec. De altfel, procentele sunt mult peste media europeană, unde a fost înregistrată o valoare de 69%.
 
„Este interesant că şi contextul social a condus la sporirea nivelului de frică faţă de consecinţe legale, de la 8% în 2014 la 21% în 2015. În plus, numai 19% din respondenţi au indicat că so­cietatea românească ar fi prietenoasă cu an­treprenorii, în uşoară scădere faţă de 22% în 2014“, mai spun reprezentantţii Amway. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO