ZF 24

Antreprenorii au înţeles mesajul d-lui Isărescu, politicienii nu!

Antreprenorii au înţeles mesajul d-lui Isărescu,...

Autor: Dragoş Dragoteanu

08.05.2014, 15:19 2164

De fiecare data cand spune adevarul, Mugur Isarescu reuseste sa socheze. Sunt remarcabile ultimile declaratii ale guvernatorului: “a devenit chiar mai greu sa faci afaceri in Romania… Cand mi-a spus cat trebuie sa plateasca firma impozit pe profit, i-am trantit telefonul in nas contabilului”.

Chiar daca gestul guvernatorului nu e elegant, antreprenorii ii inteleg atitudinea si care este morala acestui mesaj. Cred ca toti intreprinzatorii privati apreciaza acest gest, facut public. El este cea mai de incredere persoana publica in Romania si, cu siguranta, cea mai ancorata in economia reala, in baza statutului secundar, de antreprenor - actionar majoritar la o companie viticola. Ce sa mai zicem noi, antreprenorii simpli, cand suntem pusi adesea in situatii similare sau chiar mai complicate?

In economia reala, legea insolventei face victime in serie. E de ajuns ca o firma importanta sa intre in insolventa si un intreg lant de creditori, furnizori sau debitori antreneaza o stare generala de bulversare financiara. Ce ar trebui sa facem? “Evaziune fiscala ca sa supravietuim”, asa cum a declarat guvernatorul intr-un interviu mai vechi? Nu ne permitem asta si preferam sa strangem din dinti, concentradu-ne eforturile pe solutii ca sa mergem mai departe.

In aceeasi conferinta de presa, Mugur Isarescu a precizat ca: "nu sunt in situatia sa traiesc din dividendele de la firma". Este un norocos! Are un statut privilegiat, respectabil si respectat, si tocmai din aceasta postura, cunoscand relatia directa pe care o are cu orice premier sau ministru important, sunt de parere ca el poate sa faca mult mai multe lucruri concrete pentru ca economia sa mearga mai bine. Indirect, prin mesaje publice transmise de la tribuna BNR, el a devenit practic o portavoce a antreprenorilor romani, in relatia cu puterea politica si administrativa a tarii.

Cei mai multi antreprenori "pur-sange" traiesc  exclusiv din dividende sau din salariul platit prin propriile firme. Uneori au profit, alteori nu. Uneori au lichiditati disponibile, alteori si-ar dori sa aiba, dar nu incaseaza din cauza altora. Oare n-ar putea guvernatorul sa-i atentioneze pe administratorii acestei tari ca, printr-o disciplina fiscala si financiara, mediul de afaceri ar fi mult mai sanatos? Sunt sigur ca Mugur Isarescu cunoaste foarte bine problemele care franeaza dezvoltarea economiei.

Ce alta persoana publica stie mai bine ca el cum merg lucrurile in economia reala? "Poate sunt eu subiectiv, dar ba impozit pe aia, ba pe aialalta... Mi se pare prea mult! Nici chiar asa!", a spus guvernatorul. Nu este deloc subiectiv, ci ancorat in realitatea cruda a antreprenoriatului romanesc.

In acelasi discurs memorabil a afirmat ca: "reducerea contributiilor sociale nu e o decizie politica usor de luat, dar perceptia mea e ca ca va avea efecte benefice. Nu le spun eu ce sa faca, spun ce trebuie". Nicio decizie nu este usoara cand trebuie sa ti-o asumi, iar, din pacate, politicienii romani nu vor sa-si asume decizii curajoase. Si antreprenorilor le-a fost greu cand au concediat angajati pentru ca nu le mai mergea business-ul sau cand si-au ipotecat casa pentru un credit bancar necesar acoperirii de lichiditati ca sa nu-si inchida firmele. Vorbind in cunostinta de cauza, Mugur Isarescu, chiar trebuie sa le spuna ce sa faca, direct!

In acelasi context, el a spus ca: "reducerea impozitelor si marirea bazei de impozitare ar trebui sa fie solutia de luat in considerare pentru autoritati". Cata dreptate are! Inainte de orice, autoritatile ar trebui sa ne bage in seama, sa ne asculte solutiile, sa le selecteze si sa le aplice pe cele fezabile. Tot guvernatorul a reamintit ca: "atunci cand impozitul pe profit a fost redus, incasarile la buget s-au dublat pana la finele anului."

Antreprenorii nu cer sponsorizari sau donatii guvernamentale. In schimb, merita un respect minim. Nu cer sa li se ridice o statuie pentru ca an de an platesc sume importante la bugetul de stat, din munca lor. De fapt, nemultumirea lui Mugur Isarescu nu era nu fata de contabilul sau, ci fata de guvernanti. Fara sa-si dea seama, el nu i-a trantit telefonul in nas contabilului, ci intregii clase politice, incapabile sa ofere un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor private.

Mugur Isarescu stie si poate sa faca mult mai mult. Antreprenorii ar fi onorati sa aiba sprijinul lui, in ceasul al 12-lea. Oare politicienii inteleg ceva din mesajele clare pe care guvernatorul le transmite adesea public?

Dragoş Dragoteanu este întreprinzător, deţine firma de intermediere pe piaţa imobiliară Euroest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO