ZF 24

Apple vrea să cumpere cu 3,2 miliarde dolari o companie fondată de Dr.Dre

Apple vrea să cumpere cu 3,2 miliarde dolari o companie...

Autor: Vlad Popescu

09.05.2014, 10:06 2531

Preluarea Beats ar putea fi cea mai mare achiziţie efectuată vreodată de Apple.

Beats Electronics a fost fondată de rapperul Dr. Dre şi Jimmy Iovine, unul dintre cei mai influenţi executivi din industria muzicală.

Povestea Beats by Dre

Apple şi-ar extinde astfel prezenţa pe piaţa distribuţiei online de muzică, preluând serviciul de streaming lansat în acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe lună, clienţii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele şi albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tabletă sau de pe computerul personal.

Distribuţia de muzică a devenit, în ultimii 10 ani, una dintre afacerile de bază ale Apple, datorită player-ului iPod şi platformei iTunes.

Cu toate acestea, vânzările de muzică în format digital ale Apple au scăzut anul trecut pentru prima dată de la lansarea iTunes, pe fondul migrării unor clienţi către servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan.

"Era download-ului digital a luat, practic, sfârşit", comentează pentru Bloomberg Aram Sinnreich, profesor de media la Universitatea Rutgers, care studiază relaţia dintre muzică şi evoluţia tehnologiei.

Apple deţinea la sfârşitul lunii martie rezerve de 150,6 miliarde de dolari, astfel că suma de 3,2 miliarde de dolari necesară pentru preluarea Beats nu ar pune probleme producătorului iPhone.

Totodată, achiziţia Beats ar transmite un semnal clar că lansarea unui serviciu de streaming de muzică pe bază de abonament a devenit o prioritate pentru Apple.

"Investesc în viitor, iar viitorul este streamingul şi muzica pe bază de abonament. Veniturile din streaming şi abonamente sunt în creştere. Descărcările de fişiere sunt în declin. Toate companiile trebuie să intre pe streaming", a afirmat Jon Irwin, fostul preşedinte al Rhapsody International.

Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care oferă clienţilor streaming de muzică gratuit, finanţat prin publicitate, în concurenţă cu Pandora.

ITunes este cel mai mare distribuitor de muzică la nivel mondial, însă modelul de afaceri al platformei este limitat la descărcarea melodiilor sau albumelor.

Apple ar prelua de asemenea divizia de căşti audio a Beats, produsul prin care compania şi-a câştigat renumele. Jimmy Iovine şi Dr. Dre au lansat Beats în 2008, adresându-se posesorilor de smartphone-uri şi iPod-uri care ascultă muzică "în mers". Compania s-a orientat către o strategie agresivă de marketing, ţintind publicul larg prin design şi accesorii şi evitând să promoveze produsele strict pentru pasionaţi. Dr. Dre şi Iovine au încheiat parteneriate cu mai mulţi muzicieni şi sportivi pentru a promova căştile Beats, cu preţuri între 170 de dolari şi 450 de dolari.

Potrivit Financial Times, echipa de conducere a Beats va raporta direct şefului Apple, Tim Cook.

Preluarea Beats reprezintă o deviere de la strategia Apple, care de obicei cumpără companii mici, pe care le integrează rapid în propriile divizii.

Eddy Cue, vicepreşedinte Apple pentru iTunes şi App Store, s-a ocupat de negocierile cu Beats, au afirmat pentru Bloomberg două surse apropiate discuţiilor. Cue şi Iovine se cunosc de mai mulţi ani, carierele celor doi în industria muzicală intersectându-se de mai multe ori.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple şi Beats nu au comentat informaţiile.

Unul dintre pricnipalii acţionari ai Beats este producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android şi a atacat supremaţia iPhone. HTC avea în urmă cu trei ani 51% din acţiunile Beats, participaţie preluată pentru 300 milioane de dolari. În 2012, compania taiwaneză a vândut înapoi acţionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, deţine de asemenea 14% din acţiunile Beats. În luna septembrie a anului trecut, fondul de investiţii Carlyle Group a cumpărat o participaţie minoritară la Beats.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO