ZF 24

Arctic condiţionează o fabrică de maşini de spălat de 100 de milioane de euro în România de aprobarea unui ajutor de stat

Arctic condiţionează o fabrică de maşini de spălat...

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

15.01.2016, 16:09 8545

Cel mai mare producător de electrocasnice din România, Arctic Găeşti, condiţionează construcţia unei fabrici de circa 100 mil. euro (472 mil. lei) de primirea unui ajutor de stat în valoare de 37,5 mil. euro (178 mil. lei), potrivit unui document al companiei.

Investiţia Arctic va veni din profitul companiei din România obţinut în anii anterior până în 2014, potrivit aceleiaşi surse.

Aceasta ar fi prima fabrică de maşini de spălat din România din ultimii ani după ce brandul Albalux a dispărut de pe piaţă. Investiţia se va face tot la Găeşti.

Producătorul de electrocasnice realizează pe piaţa locală doar frigidere şi congelatoare. Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a realizat în 2014 în fabrica pe care o deţine pe piaţa locală la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa circa 1,9 milioane de frigidere, din care 1,6 milioane au luat drumul exportului, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie. Produsele „made in Romania” au ajuns în 60 de ţări de la nivel mondial. Fabrica din Găeşti are însă o capacitate totală de producţie de 2,6 milioane de unităţi. După capacitatea de producţie, fabrica din Găeşti este cea mai mare din Europa continentală şi a doua cea mai mare de pe bătrânul continent, după cea a grupului Arcelik de la Eskisehir. Arctic este la rândul său deţinut de grupul turc Arcelik din 2002. De la preluare până astăzi grupul a investit peste 110 milioane de euro, cea mai recentă investiţie fiind finalizată în 2013. Aceasta a avut o valoare de 21,9 mil. euro (din care 10 mil. euro ajutor de stat) şi a presupus creşterea capacităţii de producţie a fabricii din Găeşti cu circa un sfert.
Arctic este unul dintre cele mai vechi branduri româneşti, având o istorie de 45 de ani în care a produs în total la Găeşti 25 milioane de frigidere. După preluarea de către Arcelik la fabrica din Găeşti s-au produs frigidere sub două branduri – Arctic şi Beko. Primul este destinat exclusiv pieţei locale, în timp ce Beko este un brand internaţional.
Afacerile producătorului de frigidere Arctic au depăşit 340 de milioane de euro în 2014, după doi ani de avansuri modeste, însă în criză, creşterea cumulată a fost de 70%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO