ZF 24

Arestări în Europa, inclusiv în România, într-o operaţiune privind piratarea camerelor web

Arestări în Europa, inclusiv în România, într-o...

Autor: Ioana Bojan

21.11.2014, 17:52 240

Patru persoane au fost arestate în Marea Britanie şi alte 11 în România, Estonia, Franţa, Letonia, Italia şi Norvegia, în cadrul unei operaţiuni la nivel european coordonată de Europol. Suspecţii sunt acuzaţi că au folosit programe de tip "troian" pentru a accesa de la distanţă camerele de supraveghere ale victimelor.

"Folosirea ilegală a (programelor de tip) Troian pentru control de la distanţă este o ameninţare semnificativă în ceea ce priveşte infracţionalitatea cibernetică, ce necesită un răspuns ferm, coordonat la nivel internaţional şi local", a declarat Andy Archibald, directorul adjunct al unităţii de criminalitate informatică din cadrul Agenţiei Naţionale britanice împotriva Infracţionalităţii (NCA).

Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO), autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecţiei datelor, a avertizat joi cu privire la un site rusesc care difuzează live imagini înregistrate de sute de camere web în locuinţe, companii şi locuri publice din Marea Britanie, acestea fiind vizate de hackeri pentru că proprietarii nu au schimbat parolele standard. ICO i-a sfătuit pe utilizatori să schimbe parolele iniţiale ale camerelor de supraveghere sau să le deconecteze de la Internet.

Site-ul rusesc, care difuzează imagini din peste 250 de ţări, include şi înregistrări din locuinţe private, magazine sau birouri din România. Cele mai multe camere din România repertoriate de site sunt din Bucureşti (52), Bacău (7) şi comuna Daia din Giurgiu (4). Acestea sunt amplasate în locuinţe sau curţi private, în birouri, magazine sau pe stradă. O imagine surprinsă într-o locuinţă privată din Bucureşti, de exemplu, prezintă un tânăr în propria bucătărie, în timp ce în alta apare un bărbat care lucrează în faţa computerului, într-o companie din Bucureşti.

Majoritatea camerelor prezintă o imagine statică şi nu par să funcţioneze. Dar fiecare link vine cu ceea ce site-ul pretinde că sunt coordonatele GPS ale camerei, codul poştal, ora locală şi o hartă care arată localizarea exactă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO