ZF 24

Arhitectii germani desfiinteaza "perla" Dubaiului: Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, este doar o ambitie inutila

Arhitectii germani desfiinteaza "perla" Dubaiului: Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, este doar o ambitie inutila
07.01.2010, 17:26 692

Cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa din Dubai, estecriticata dur de arhitectii germani care spun despre turn careprezinta un exemplu negativ pentru industrie, scrie cotidianulbritanic The Telegraph.

Gigantul turn de sticla "nu aduce nicio contributie importantapracticilor arhitecturale actuale", afirma Christian Baumgart,presedintele Asociatiei arhitectilor germani.
Daca arhitectura din Europa pune accentul pe reconditionarea sirenovarea cladirilor deja existente, mai degraba decat sa punabazele unora noi, "nimeni nu stie unde va duce aceasta manie agrandorii pe care o au seicii in materie de constructii", a adaugatel.
Meinhard von Gerkan, arhitectul garii centrale din Berlin, a spusca aceasta constructie, care a fost deschisa cu mare fast lainceputul saptamanii, este un simbol "inutil" al puterii siprestigiului.

Nu a reprezentat o surpriza pentru nimeni ca Burj s-a construit inDubai si nu in alte state, precum SUA, "unde ratiunea (..) joaca unrol mai important decat nevoia de a-ti demonstra puterea", aexplicat el.

Burj Khalifa, redenumit astfel ca un omagiu adus presedintelui AbuDhabi, dupa ce aceasta a acordat la sfarsitul anului trecut unimprumut de 10 mld. dolari Dubaiului afectat de criza financiara,are 828 de metri. Burj va avea de suferit deoarece costurile deintretinere vor fi atat de mari incat profitul va ramane doar undeziderat, a avertizat el.
Cladirea a fost construita de arhitectul britanic Adrian Smith, siare 160 de etaje. Pentru constructie au fost utilizati 330.000 demetri cubi de beton si 103.000 metri patrati de sticla.
Burj Khalifa este cu 300 de metri mai inalt decat Taipei 101, carea detinut anterior recordul de cea mai inalta cladire dinlume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO