ZF 24

Arnaud Montebourg, omul care a stârnit indignarea preşedintelui francez Hollande şi a provocat demisia guvernului

Arnaud Montebourg, omul care a stârnit indignarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2014, 12:11 1741

Franţa este în criză politică. Duminică ministrul francez al economiei Arnaud Montebourg (foto dreapta) şi colegul său de la Educaţie Benoît Hamon au atacat „obsesia” pentru austeritate a preşedintelui Francois Hollande şi a Germaniei şi au avertizat că reducerea forţată a deficitelor bugetare când economia este anemică măreşte numărul şomerilor, alimentează extremismul politic şi poate readuce economia în recesiune. Răspunsul lui Hollande a venit rapid. Luni, preşedintele socialist a cerut premierului Manuel Valls să dizolve guvernul şi să formeze unul nou. Franţa a intrat astfel în criză politică, notează thelocal.fr.

„Prioritatea trebuie să fie ieşirea din criză, iar reducerea dogmatică a deficitelor ar trebui să fie lăsată pe plan secund”, a spus Montebourg într-un interviu pentru Le Monde.

Presa franceză notează că în faţa revoltei miniştrilor, Valls i-a cerut preşedintelui să aleagă între el şi rebeli.

Valls a fost adus de Hollande, un preşedinte a cărui cotă de popularitate este la minim, pentru a avea o mână forte în guvern după ce predecesorul, Jean-Marc Ayrault, a fost criticat că are o autoritate prea slabă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO