ZF 24

ASE mai investeşte 6,4 mil. euro în vila istorică din Piaţa Romană

ASE mai investeşte 6,4 mil. euro în vila istorică din...

Autor: Andrei Cîrchelan

05.05.2014, 17:19 3019

Vila istorică din Piaţa Romană nr. 7, pe care Academia de Studii Economice (ASE) a cumpărat-o cu 3,8 mil. euro la finalul anului 2012, va fi reabilitată pentru suma de 6 mil. euro, potrivit unui anunţ de achiziţie publică lansat de ASE. Planurile iniţiale vizau demolarea vilei.

Contractul de reabilitare a clădirii, dat de ASE spre licitaţie publică, are o valoare estimativă de de 28,8 mil. lei (6,4 mil. euro), fără TVA, şi se referă la „lucrări de consolidare, restaurare şi extindere imobil”, la adresa Piaţa Romană nr. 7.

Fondurile necesare proiectului vor veni de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale ASE, precum şi din alte surse de finanţare publice, potrivit anunţului. Bugetul anual ASE este de peste 54 mil. euro. Reprezentanţii ASE nu au putut fi contactaţi până la momentul publicării articolului.

Vila a fost achiziţionată de ASE în 2012, de la firma Proconces Ro, controlată de investitori spanioli şi aflată în insolvenţă la momentul tranzacţiei. Clădirea se află de mai mulţi ani într-un stadiu avansat de degradare, iar intenţiile ASE-ului vizau mai degrabă terenul pe care se află clădirea, nu vila în sine.

„Dacă avem voie să o demolăm, vrem să facem un corp care să închidă acest semicerc din Piaţa Romană", a declarat la momentul respectiv Pavel Năstase, rectorul ASE.

Imobilul este alcătuit din subsol, parter şi un etaj şi are o suprafaţă construită la sol de 263 de metri pătraţi. Terenul pe care e situată clădirea are o suprafaţă de 978 mp.

Anterior achiziţiei de către ASE, clădirea a fost scoasă la vânzare timp de peste un an, de către firma BDO Business Restructuring, administratorul judiciar al Proconces Ro. Preţul de pornire era de 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO