ZF 24

ASF: Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive; dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului ASF va interveni pentru corectarea acestora

ASF: Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente...

Autor: Roxana Rosu

25.08.2017, 14:55 169

Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private, se arată într-un comunicat al ASF, remis în contextul discuţiilor apărute în spaţiul public legate de acest sector.

”ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora”.

Potrivit analizei publicată de ASF la finele lunii iunie, Pilonul II avea 6,92 milioane de participanţi, cu un avans anual de 3,47%. Comparativ cu decembrie 2016, numărul de participanţi a crescut cu 1,74%.

De asemenea, la 30 iunie valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.404 lei (1.187 euro). Valoarea contului este determinată de grupele de vârstă în care se încadrează participanţii, de numărul de luni de contribuţii virate în sistem, dar şi de genul participanţilor, respectiv salariile bărbaţilor comparativ cu salariile femeilor. Astfel, cele mai mari valori ale conturilor se înregistrau în cazul participanţilor pentru care au fost virate contribuţii între 109 şi 120 luni (între 9 şi 10 ani), 13.585 lei, respectiv 14.688 lei pentru bărbaţi şi 12.391 lei pentru femei, se mai arată în analiza ASF.

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut pe parcursul primului semestru din 2017, menţinând trendul pozitiv înregistrat în ultimii ani. Astfel, la 30 iunie 2017, sistemul a atins 37,75 miliarde de lei (8,29 miliarde de euro) 19, reprezentând 4,63% din PIB, comparativ cu 3,82% în iunie 2016 şi 4,35% în decembrie 2016.

În iunie 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%, în creştere faţă de valoarea din martie 2017 de 4,13%.

ASF precizează că, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Neptun, că Guvernul va lua o decizie în privinţa Pilonului II, întrucât analizele ASF şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare”, el dând asigurări că decizia Executivului are în vedere eficientizarea, nu desfiinţarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO