ZF 24

ASF respinge dosarul IIC de preluare a Carpatica Asig şi spune că holdingul nu avea forţa financiară de a redresa asigurătorul

ASF respinge dosarul IIC de preluare a Carpatica Asig şi...

Autor: Roxana Rosu

09.06.2016, 15:22 466

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că dosarul depus de International Insurance Consortium (IIC) pentru preluarea Carpatica Asig nu îndeplineşte mai multe condiţii prevăzute de lege pentru realizarea achiziţiei, de la lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor, şi a decis să respingă oferta. 

Procedura de analiză a dosarului, depus prin  firma de avocatură Wolf Theiss, s-a finalizat joi, a anunţat ASF.

”Anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunţarea la intenţia de a achiziţiona o participaţie calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre”.

În urmă cu două zile, IIC Group a anunţat că renunţă la procesul de preluare a asigurătorului român, spunând că ”datorită statutului special al Carptica Asig, care este sub adiministrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraţilor, lui IIC i-a fost negat accesul la informaţii importante şi relevante referitoare la statusul companiei.” Reprezentanţii companiei au precizat că a fost imposibil să stabilească un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea şi operaţiunile companiei. „În acelaşi timp situaţia companiei Carpatica Asig se deteriora iar cifrele prezentate nouă în fază iniţială nu au mai putut fi folosite că şi bază pentru redresarea ulterioară a companiei”.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidenţa prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar, are printre atribuţii şi implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerinţelor minime de solvabilitate.

Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetăţeanul olandez Jacob Westerlaken.

”ASF a analizat documentaţia depusă de IIC, ajungând la concluzia că potenţialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situaţiei financiare a Carpatica Asig şi nici încadrarea indicatorilor prudenţiali în cerinţele regimului Solvabilitate II - intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR), în condiţiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni.”, se mai arată în comunicatul ASF.

În ce priveşte transparenţa şi bonitatea potenţialului investitor, ASF a constatat că tranzacţia urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înfiinţată în Olanda, la data de 21.03.2016, cu un capital social de 1 euro. Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înfiinţată la aceeaşi dată, şi cu un capital social de 10 euro. Acţionarii IIC Group B.V. sunt societăţile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, şi Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deţinătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken şi respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF.

”Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacţia propusă ar fi avut la bază alte entităţi decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate şi comasate, iar referinţele privind deţinerile directe şi controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii”.

În acelaşi timp, finanţarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, şi nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinţei minime de capital şi a cerinţei de capital de solvabilitate.

Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziţie avansat de IIC şi a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participaţiei de 100% din capitalul social al Carpatica Asig.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, urmând ca situaţia financiară a societăţii să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opţiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări şi menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO