Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Constanţa: Numărul de oi deţinute de fermierii români se va înjumătăţi până în 2020 din cauza preţurilor de vânzare care nu acoperă costurile

4 mai 2017 Autor: Roana Rotaru

Numărul de oi deţinute de fermierii români se va înjumătăţi până în 2020 în condiţiile în care proprietarii acestora abia reuşesc să îşi amortizeze costurile în acest moment, sub presiunea preţurilor de vânzare foarte mici, spune Dumitru Dinulescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Constanţa, proprietarul a 2.000 de oi.

„Arabii ne termină. Preţurile noastre sunt scăzute la maximum. Profitul cel mai mare este al exportatorilor care cumpără de la noi cu 7,5-8 lei kilogramul de carne de oaie în viu şi care vând mai departe în Iordania, Siria cu 12 dolari pe kilogram. Nu pot să scot pe oi cât să-mi acopăr chel­tuielile. Avem o glumă de sub­venţie de 24 de lei pe cap de animal“, a spus preşedintele Asociaţiei Crescă­torilor de Ovine şi Caprine Constanţa.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sta­tistică, Iordania este principala ţară de export pentru oile româneşt. Anul trecut iordanienii au cumpărat din România oi în valoare de 72,7 mil. euro, ceea ce reprezintă 43% din valoarea totală a exportului de ovine din 2016, de peste 166 mil. euro.

În total, Iordania a importat între 800.000 şi un milion de oi vii anul trecut, potrivit calculelor ZF, raportate la o greutate medie de circa 60 de kilograme per oaie, care s-a vândut cu 7,5 lei pe kilo­gram în viu.

După Iordania, cei mai mari importatori de oi vii româneşti sunt Libia, Grecia, Israel, Italia şi Bulgaria, potrivit datelor INS, după valoarea exporturilor din 2016.

 
Cuvinte cheie:
ovine
, vanzare
, asociatie
, constanta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide