ZF 24

Asociaţia service-urilor auto: Conciliatorii SalFin sunt incompatibili cu funcţia pe care o deţin, fiind şi angajaţi ai firmelor de asigurări

Asociaţia service-urilor auto: Conciliatorii SalFin sunt...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2017, 10:55 165

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicită ASF revocarea mandatului colegiului SalFin (Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Nonbancar), apreciind că 35% dintre conciliatorii SalFin sunt incompatibili cu funcţia pe care o deţin, fiind şi angajaţi ai firmelor de asigurări.

ASSAI mai cere retragerea autorizaţiei de practică a conciliatorilor SAlFin incompatibili, retragerea autorizaţiei de practică a conciliatorilor SalFin care desi nu îndeplineau criteriile de experienţă şi pregătire, au fost admişi să practice această activitate, precum şi modificarea regulamentului SalFin prin dezbatere publică transparenţă.

SalFin este o altă idee bună transpusă în practică de către ASF în cel mai ticălos mod cu putinţă. Aceasta structură a fost constituită la nivel declarativ, ca fiind o entitate care să reprezinte o alternativă extrajudiciară pentru soluţionarea litigiilor consumatorilor de produse financiare non-bancare, ASF intenţionând să ofere un instrument de soluţionare alternativă a litigiilor într-un mod independent, imparţial, transparent, eficace, rapid si echitabil in scopul asigurarii unui nivel inalt de protectie a consumatorilor si a bunei functionari a pietei”, se arată într-un comunicat al ASSAI.

În opinia reprezentanţilor service-urilor, 35% dintre conciliatorii SalFin sunt angajati full-time, cu forme legale, pe diferite pozitii, in cadrul companiilor de asigurari. ”Este ca si cum am solicita sprijinul unei instante judecatoresti in speranta ca ni se va face dreptate insa, judectorul ar incasa luna de luna, un salariu din partea celor parati. Ce solutii ar da un astfel de judecator?”a declarat Cristian Muntean, Presedinte ASSAI.

În plus, unii conciliatori SalFin nu îndeplinesc criteriile minime de experienta sau pregatire in domeniul asigurărilor, iar lipsa unor termene si proceduri clare in Regulamentul SAlFin prin care asiguratorul sa fie obligat sa raspunda catre SalFin intr-un termen rezonabil de timp conduce la prelungirea nejustificata a solutionarii, aceasta ajungand sa fie finalizata abia in 6 luni.

Conducerea SAL-Fin este asigurată de Colegiul de coordonare care este format din 5 membri, dintre care 2 sunt nominalizaţi din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, unul din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 2 din partea asociaţiilor pieţei financiare nonbancare şi a asociaţiilor de consumatori. Membrii Colegiului de coordonare sunt numiţi prin decizie a Consiliului ASF pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO