ZF 24

Astăzi este ziua internaţională a berii. Cine umple cele mai multe halbe cu bere?

Astăzi este ziua internaţională a berii. Cine umple...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.08.2018, 12:28 1169

Germania a fost anul trecut cel mai mare producător european de bere, cele peste 1.400 de fabrici germane producând anual peste 8 miliarde de litri de bere, arată datele de la Eurostat. Poziţia a doua este ocupată de Marea Britanie, unde s-au produs anul trecut peste 5,6 miliarde de litri de bere.

Podiumul este completat de către Polonia, cu aproape 4 miliarde de litri. România se află pe locul nouă în topul celor mai mari producători de bere, cu 1,7 miliarde de litri, mai arată datele Eurostat. Per total, în cele 28 de ţări europene s-au produs anul trecut peste 41 de miliarde de litri de bere.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte consumul per capita, cei mai mari consumatori sunt cehii, cu peste 140 de litri de bere anual, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Berarii Europei. Germanii şi austriecii completează, în medie, aceştia consumând peste 100 de litri per capita. Pe de altă parte, un român consumă în medie circa 80 de litri per capita de bere, România situându-se la acest capitol pe locul opt. Astfel, un român consumă peste 170 de halbe de bere anual.

În România, cei mai mari producători de bere sunt Ursus Breweries, Heineken România, Bergenbier SA şi URBB (Tuborg).

Industria berii este singura piaţă de dimensiuni mari din sectorul bunurilor de larg consum din România unde importurile nu au reuşit să ajungă nici la 5%. Multinaţionalele din sector au restructurat businessurile locale după un lung şir de achiziţii, dar au păstrat 97% din producţie în fabricile din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO