ZF 24

Atenţie, cresc SIF-urile! Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au câştigat peste 2% după ce au primit avizul ASF să se cumpere între ele

Atenţie, cresc SIF-urile! Acţiunile celor cinci...

Autor: Andrei Chirileasa

06.02.2014, 10:46 1072

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut cu până la 7% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de joi, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca SIF-urile să poată cumpăra acţiuni la alte SIF-uri.

Cea mai mare creştere au înregistrat-o acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au deschis cu o creştere de 7% faţă de ziua precedentă. Miercuri, SIF-urile au fost suspendate de la tranzacţionare în ultima oră a şedinţei de tranzacţionare pentru ca ASF să publice decizia.

Teoretic, faptul că SIF-urile se pot cumpăra între ele înseamnă o cerere potenţială nouă pentru titlurile SIF-urilor. Achiziţiile încrucişate pot ţine locul unor programe de răscumpărare de acţiuni proprii, pe care SIF-urile nu le pot derula în prezent.

Mizând pe asta, unii investitori s-au grăbit să cumpere încă din deschiderea şedinţei. Ulterior, creşterile s-au mai temperat. Astfel, la ora 10:40, SIF Banat-Crişana avea o creştere de 4,6%, iar la celelalte patru SIF-uri creşterile erau cuprinse între 2,3% şi 3,3%.

Tranzacţiile derulate cu titlurile SIF-urilor în deschiderea şedinţei totalizau 3,78 mil. lei, reprezentând peste 80% din rulajul pieţei. Restul acţiunilor importante înregistrau oscilaţii nesemnificative, pe volume mici, indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursă (exceptând SIF-urile) având o creştere de sub 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO