ZF 24

Au construit un bloc de 47 de etaje ca să arate că au ieşit din criză dar au uitat să includă şi un lift

Au construit un bloc de 47 de etaje ca să arate că au...

Autor: Octavian Calei

10.08.2013, 14:34 5524

Blocul turn „Intempo” din oraşul spaniol Benidorm fusese desemnat a fi un simbol al speranţei şi al prosperităţii, un semnal pentru toţi cei din jur că oraşul ieşise din criza financiară. Din păcate, constructorii au uitat să includă şi un lift la clădire, scrie Gizmodo.

În realitate, de-a lungul procesului de construcţie s-au ivit probleme financiare. Iniţial furnizate de o bancă numită Caixa Galicia, finanţele au fost preluate de Sareb, o bancă spaniolă cu active „toxice”, atunci când valoarea creditul ipotecar a fost reevaluată cu mult în minus.

O parte din vină o poartă şi lăcomia devoltatorilor. Iniţial clădirea trebuia să aibă 20 de etaje, însă constructorii s-au entuziasmat prea mult şi au ridicat 47 de etaje.

Însă această ambiţie a venit cu un preţ. Proiectul original includea specificaţiile pentru un lift potrivit unei clădiri cu 20 de etaje. În procesul adăugării de etaje nimeni nu s-a gândit că sistemul ascensorului trebuie modificat pentru că, în mod normal, o clădire cu 47 de etaje are nevoie de un spaţiu mai mare pentru lifturi şi motoare. Din păcate, acel spaţiu nu există.

Probabil, în mod deloc surprinzător, arhitecţii care au lucrat în proiect şi-au dat demisia, însă rămâne neclar cum vor reuşi dezvoltatorii să rezolve problema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO