ZF 24

Austria cere UE sa salveze sectorul bancar din Estul Europei

11.02.2009, 14:26 20

Austria, tara cu puternica expunere pe pietele din Estul Europei, a cerut Uniunii Europene sa ofere 150 miliarde euro pentru initierea un program de salvare a sectorului bancar din aceasta zona, oficialii austrieci atentionand asupra unui "colaps" ce ar putea afecta puternic bancile austriece, informeaza EUObserver.

Daca bancile europene au investite in regiune 1.100 de miliarde de euro, bancile austriece au cele mai mari expuneri, acestea detinand active de 220 miliarde euro, reprezentand trei sferturi din PIB-ul Austriei.

Pana acum, Uniunea Europeana a promis pentru sectorul bancar din centrul si estul Europei 25 miliarde euro, Austria cerand marirea fondurilor la 100 de miliarde de euro, la care sa se adauge inca 50 miliarde euro pentru a ajuta la refacerea balantei de plati a bancilor care nu sunt integrate in Uniunea Europeana.

Cu banii obtinuti de la Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul de Coeziune a UE, tarile din estul Europei isi vor putea stabili propriile programe de salvare a economiilor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO