Business Internaţional

Autoritatile americane acuza cea mai mare banca de investitii din SUA, Goldman Sachs, de frauda

Autoritatile americane acuza cea mai mare banca de investitii din SUA, Goldman Sachs, de frauda
16.04.2010, 21:11 89

Autoritatea de supraveghere a pietei de capital siobligatiunilor a acuzat banca de investitii Goldman Sachs defrauda, considerand ca institutia a indus in eroare prin declaratiisi omisiuni investitorii in privinta obligatiunilor subprime,informeaza MarketWatch.

Conform autoritatii, oferta unor obligatiuni de tip CDO(collateralized debt obligations) - titluri garantate cu active cetin de de piata ipotecara de tip subprime - investitorilor bancii afost facuta cu putin inainte ca piata imobiliara sa dea semne decadere, aceste obligatiuni contribuind la criza financiara simarind pierderile asociate.

In reclamele pentru obligatiunile ABACUS 2007-AC1, banca ar fioferit drept autoritate care a analizat riscurile compania ACAManagement LLC. Cu toate acestea, SEC acuza Goldman Sachs ca inmaterialele de prezentare nu a spus nimic despre fondul de hedgingPaulson & Co, care avea interese economice opuse intereselorinvestitorilor si care a jucat un ros semnificativ in procesul deselectare a portofoliului obligatiunilor.

Dupa ce a participat la selectia portofoliului de referinta,Paulson ar fi pariat tocmai impotriva obligatiunilor.

Goldman Sachs nu a anuntat interesele economice adverse alefondului de hedging si nici rolul acestuia in selectiaportofoliului.

Firma milionarului John Paulson, care a castigat in urma acestoroperatiuni 1 miliard de dolari nu a fost acuzata impreuna cuGoldman Sachs. SEC a dat in judecata si pe Fabrice Tourre,vicepresedinte al Goldman Sachs, care a participat la emisiunea deobligatiuni.

"Produsul era unul nou si complex, dar inselaciunea siconflictele de interese sunt destul de simplu de explicat", adeclarat un Robert Khuzami, director in cadrul SEC, citat deBloomberg. "Goldman a permis unui client care a pariatimpotriva pietei ipotecare sa influenteze puternic obligatiunileipotecare ce au fost introduse in portofoliul de investitii,spunand in acelasi timp investitorilor ca obligatiunile au fostselectate de o terta parte, independenta si obiectiva".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO