ZF 24

Avantaj fiscal consistent pentru furnizorii de abonamente de sănătate: Angajatorii nu mai plătesc impozit pentru abonamentele de sănătate în limita a 400 euro pe an. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Avantaj fiscal consistent pentru furnizorii de abonamente...

Autor: Roxana Rosu

24.07.2017, 15:25 28676

Abonamentele de sănătate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitării pe venitul din salarii dacă au o valoare maximă de 400 de euro anual, potrivit legii 177/2017 emisă de Ministerul Finanţelor Publice şi publicată în Monitorul Oficial.

Legea aduce o serie de modificări importante Codului fiscal, clarifică unele măsuri, reformulează şi reglementează mai exact condiţiile de desfăşurare a activităţilor economice.

Una dintre modificări vizează eliminarea din sfera contribuabililor plătitori de impozit pe profit a asociaţiilor de proprietari care efectuează doar încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.

În plus, legea stabileşte crearea unui regim fiscal unitar pentru persoanele juridice care realizează venituri sub 500.000 de euro prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, scopul fiind acela de aducere în acest sistem şi a
persoanelor juridice care desfăşoară activităţile aflate sub incidenţa impozitului
specific. Măsura se aplică începând cu 1 august, fiind prevăzute reguli
tranzitorii.

O altă prevedere a legii este că la înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se va avea în vedere o analiză a riscului fiscal pe care aceasta îl prezintă şi nu a intenţiei şi capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activitate economică. Aceleaşi principii vor fi avute în vedere şi în cazul anulării/înregistrării în scopuri de TVA.


Nişa poliţelor private de sănătate a fost anul trecut vedeta pieţei locale de asigurări, în condiţiile în care primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 64%, până la 173 milioane de lei. 
 

Pentru prima dată un reprezentat al unei reţele private de sănătate, George Dorobanţu, strategic projects director la Regina Maria, iese la atac şi acuză companiile de asigurări că poliţele private de sănătate vân­du­te de acestea sunt de fapt doar abo­na­mente medicale mascate în asigurări cu sco­pul de a beneficia de deductibilitatea fiscală. În piaţă sunt circa un milion de abonamente medicale, în timp ce numărul poliţelor de sănătate se situează la circa 400.000, potrivit informaţiilor ZF.

„Dacă ne uităm pe anexele pe care le avem de la competitorii noştri din zona asigurărilor medicale, vedem că produsele lor sunt aproape copy-paste după abonamentele noastre medicale. Mare parte din asigurările private existente la momentul actual în piaţă sunt abonamente medicale, de prevenţie, mascate sub forma unor asigurări private tocmai pentru a beneficia de deductibilitatea fiscală. Cu puţine excepţii, aceste asigurări nu acoperă partea de intervenţii chirurgicale“, a declarat Dorobanţu la emisiunea ZF Live.

El afirmă că din aceste motive nu este corect ca asigurările să beneficieze de un tratament fiscal preferenţial. Asigurările private de sănătate sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro la angajat şi 400 de euro la angajator, în timp ce abonamentele medicale beneficiază de deductibilitate doar în cazul angajatului. Limita de deductibilitate în cazul asigurărilor a fost majorată anul trecut de la 250 de euro la 400 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO