ZF 24

Avocatii se asteapta la un numar de 20.000 de dosare de insolventa anul acesta, in crestere cu 38%

19.02.2009, 13:22 17

Numarul dosarelor de insolventa se va ridica anul acesta la 20.000, estimeaza avocatul Arin Stanescu, neluand in considerare cele initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), asa-numitele dosare "de curatire", ale unor "companii fantoma", care nu au activitate economica.

"Anul trecut numarul dosarelor de insolventa a fost de 14.500. Numai in ultimul trimestru au fost deschise 5.000 de dosare, dupa ce in 2007 numarul cazurilor de insolventa a fost de 8.200. Anul acesta, in ianuarie, au fost deja initiate un numar de 1.600 de proceduri de insolventa, fata de 1.000 in inanuarie trecut", precizeaza avocatul Arin Stanescu de la Casa de Avocatura Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii si presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, care controleaza si supravegheaza activitatea practicienilor in insolventa.

Insolventa poate fi urmata de reorganizare sau faliment. Peste 95% din cazurile de insolventa se finalizeaza prin faliment, din cauza ca societatile declara prea tarziu starea de insolventa, spun avocatii prezenti la un eveniment organizat de FinMedia.

"Este ca si cum te-ai duce la un doctor cand esti in ultima faza a bolii. Daca veneai de la primele simptome, doctorul te mai putea salva. Asa e si cu companiile care ajung in faliment", a mai spus Stanescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO