ZF 24

Topul judeţelor în funcţie de rata de promovabilitate la Bacalaureat: Care sunt judeţele care se ”laudă” cu primele locuri şi care sunt la coada clasamentului. Judeţul în care numai 4 din 10 elevi au trecut BAC-ul

Topul judeţelor în funcţie de rata de promovabilitate...

Autor: Oana Despa

05.07.2017, 15:37 5635

Judeţul Sibiu a înregistrat cel mai mare grad de promovare la examenul de bacalaureat, de 83,73%, fiind urmat de Bacău, cu 83,44%, Iaşi, 82,91% , Cluj, 82,75% şi judeţul Alba, cu 79,76%.

La polul opus, se regăsesc judeţul Ilfov, unde mai puţin de jumătate dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul, mai exact 42,24%. Cu 50,76% rată de promovare, Giurgiu este pe penenultimul loc al clasamentului naţional, înaintea lui fiind, Teleorman, cu 53, 95%, Gorj, 58,85% şi Mehedinţi, 59,22%.

Rata de promovare în Capitală este una apropiată de rata naţională, adică 74,09%, cu patru procente mai mult faţă de anul precedent. În Sectorul 4, peste 82 % dintre elevi au obţinut note de trecere, în Sectorul 2, 79,4%, în Sectorul 1, puţin peste 78%, în Sectorul 3, 71%. La polul opus, Sectorul 6 este pe ultimul loc (62,80%), iar Sectorul 5 (63,55), penultimul. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), la Liceul Tehnologic Special Nr.3, niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat.

Ministerul Educaţiei a anunţat că există aproximativ 10 licee, care au avut „zero” rată de promovare. În aceste cazuri, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat că „în situaţia acestor unităţi de învăţământ se vor lua măsuri, chiar până la desfiinţare, aceasta fiind ultima generaţie care a susţinut examenul de bacalaureat”.

La nivel naţional au fost 97 de medii de 10, cele mai multe au fost înregistrate în Bucureşti şi Cluj, cu câte nouă medii, iar Bihor şi Iaşi au câte opt medii maxime.

Pop s-a arătat nemulţumit de rezultatul obţinut la examenul de bacalaureat al liceelor tehnologice şi doreşte să facă modificări, introducând o examinare diferenţiată, în funcţie de filieră.

„O modificare a structurii Bacalaureatului, introducerea a încă două tipuri de Bacalaureat va fi luată în calcul, vom face o dezbatere publică, iar orice modificare, îşi va produce efectul în doi-trei ani de zile. Nu ne putem juca cu o modificare făcută pe picior a examenului. Din datele pe care le avem, putem trage concluzia că avem nevoie de această formă de Bacalaureat, mai ales că am pierdut în ultimii patru ani, 26.000 de elevi, aproape un oraş. Constatăm că odată cu modificarea Legii educaţiei în 2011, atunci când introducerea unui nou stil de Bacalaureat, a dus, pe zona liceelor tehnologice, un grad de promovabilitate din ce în ce mai mic, iar pe zona liceelor teoretice, o creştere a ratei de promovabilitate”, a explicat ministrul Educaţiei.

Rata de promovare din acest an de la examenul de bacalaureat 2017 este de 71,4 %, cu cinci procente mai mare faţă de anul trecut, când 66,4% dintre elevi au luat notă de trecere. Miercuri, între orele 16.00-20.00, elevii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii, urmând ca în zilele 6-9 iulie, aceste cereri să fie soluţionate, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afişate pe 10 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO