ZF 24

Banca Carpatica şi-a bugetat un profit brut mai mare cu 42%. Dar profitul net va stagna

Banca Carpatica şi-a bugetat un profit brut mai mare cu...

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2014, 00:03 536

Banca Carpatica din Sibiu (simbol bursier BCC) şi-a bu­getat pentru acest an un profit brut de 37,7 mil. lei (8,37 mil. euro), cu 42% mai mare decât cel de anul trecut, în condiţiile în care se aşteaptă ca ajustările nete aferente activelor din portofoliul băncii să se reducă de la 41,5 mil. lei la 15,7 mil. lei, conform proiectului de buget care va fi discutat de acţionari în AGA de la finalul lunii aprilie.

Creşterea profitului brut nu se va vedea şi într-o evoluţie si­milară a profitului net al băncii, care este estimat să stag­ne­ze. Asta deoarece anul trecut profitul net a fost de 38,4 mil. lei, cu 11,9 mil. lei mai mare decât profitul brut, datorită elibe­rării unor pasive fiscale, care sunt operaţiuni contabile. Majoritatea băncilor au beneficiat anul trecut de acest tratament, ceea ce le-a ajutat să raporteze profituri în creştere.

La capitolul venituri, Carpatica estimează o scădere a veniturilor operaţionale cu 5%, de la 218 mil. lei la 207 mil. lei, dar veniturile din operaţiunile de bază sunt aşteptate să crească. Banca mizează pe creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 29%, la 89,6 mil. lei, şi pe creşterea veniturilor din comisioane cu 16%, la 32,5 mil. lei. În schimb, vor scădea veniturile generate de portofoliul de titluri de stat, care au susţinut rezultatele financiare ale băncii în ultimii doi ani, semn că banca se întoarce către activitatea de creditare. Anul trecut, portofoliul brut de credite al băncii a crescut cu 4,4% la 1,528 mld. lei, iar portofoliul net a urcat cu 3,7%, la 1,226 mld. lei, diferenţa de 302 mil. lei fiind provizioanele aferente creditelor neperformante. Creditele noi acordate anul trecut pe segmentul IMM şi corporate au fost de 529 mil. lei, conform raportului anual. Banca îşi propune şi pentru anul acesta creşterea creditării.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO