ZF 24

Banca centrală a Danemarcei aruncă totul în lupta disperată cu speculatorii de pe pieţe

Achiziţiile nete de valută ale băncii centrale daneze din februarie s-au situat la 168,7 miliarde de coroane daneze (22,6 miliarde de euro), sumă echivalentă cu 9% din PIB-ul ţării.

Achiziţiile nete de valută ale băncii centrale daneze din februarie s-au situat la 168,7 miliarde de coroane daneze (22,6 miliarde de euro), sumă echivalentă cu 9% din PIB-ul ţării.

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2015, 00:03 2753
Banca centrală a Danemarcei a cumpărat în februarie o cantitate record de valută, echivalentă cu 9% din PIB-ul ţării, în încercarea de a proteja pragul minim de schimb valutar coroană/euro, scrie The Wall Street Journal. Considerată un activ sigur în vremuri de incertitudine, coroana este „vânată“ de investitori, iar în contextul relaxării politicilor monetare ale BCE şi al mediului cu dobânzi aproape zero din zona euro moneda tinde să se aprecieze.

Achiziţiile nete de valută ale Nationalbanken din februarie s-au situat la 168,7 miliarde de coroane daneze (22,6 miliarde de euro), sumă echivalentă cu 9% din PIB-ul ţării. Intervenţia a fost de o amploare fără precedent pentru banca centrală, care a mai făcut achiziţii semnificative de valută în luna anterioară.

„Banca centrală nu a mai cumpărat niciodată atât de multă valută străină, ceea ce arată că moneda daneză s-a confruntat în ultimele luni cu presiuni de apreciere semnificative“, a explicat Tina Mortensen, analist la Citigroup.

Jens Nordvig, analist la Nomura, crede că banca ar putea fi nevoită să apeleze la măsuri „extreme“, precum mijloace de control al capitalului şi taxarea tranzacţiilor pentru a proteja coroana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO