ZF 24

Banca Transilvania a ajuns cea mai profitabilă bancă într-un sistem bancar românesc care a avut pierderi de aproape 1 mld. euro anul trecut

Banca Transilvania a ajuns cea mai profitabilă bancă...

Autor: Ciprian Botea, Cristian Hostiuc

16.02.2015, 00:08 2107

Tot sistemul bancar românesc raportează pentru 2014 o pierdere de nu mai puţin de 4,3 miliarde de lei (circa un  miliard de euro) n În 2008 sistemul bancar românesc avea un câştig de 4,6 miliarde de lei (peste un miliard de euro).

Banca Transilvania (BT) a ajuns cea mai profitabilă bancă din România, depăşind Raiffeisen la milimetru, într-un sistem bancar unde pierderile sunt la ordinea zilei, iar creşterea de business se lasă aşteptată

Banca din Cluj, numărul 3 de pe piaţă, a raportat pentru anul trecut un profit net de 448 mil. lei (100 de milioane de euro), în creştere cu 20%, în timp ce Raiffeisen Bank a anunţat un câştig de 97 de milioane de euro, în scădere cu 3 mi­lioane de euro faţă de anul precedent.

Tot sistemul, format din aproape 40 de bănci, a raportat pentru anul trecut, conform datelor pre­li­mi­nare, o pierdere de nu mai puţin de 4,36 mi­liarde de lei (aproape 1 mi­liard de euro), numărul băn­cilor care pierd sânge de­păşindu-l pe cel al insti­tu­ţiilor care reuşesc să facă bani.

În 2008, sistemul ban­car românesc duduia, ra­por­tând un profit de 4,68 miliarde de lei (peste un miliard de euro), din care BRD, a doua bancă din sistem, avea un câştig de 1,3 miliarde de lei, iar Banca Transilvania con­semna un câştig de 398 de milioane de lei.

Odată cu venirea crizei, multe credite acordate pe bandă rulantă în perioada de boom au pocnit, iar BRD a intrat pe pierdere, rapor­tând pentru 2012 un minus de 332 de milioane de lei, iar pentru 2013 o pierdere de 385 de milioane de lei.

După cei doi ani groaznici, BRD a raportat pentru 2014 un câştig net de 43 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro), de zece ori mai puţin decât profitul Băncii Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO