ZF 24

Banca Transilvania a crescut prognoza PIB pentru acest an de la 4,1% la 4,6%

Banca Transilvania a crescut prognoza PIB pentru acest an...

Autor: Marius Oncu

21.07.2015, 00:04 445

"Am actualizat scenariul macroeconomic central pe 2015 prin încorporarea evoluţiilor macro-financiare din prima jumătate a anului. Pe de altă parte, deocamdată, am menţinut previziunile privind dinamica economiei reale în 2016-2017. Acest scenariu central nu ia în considerare prevederile din Noul Cod Fiscal, dat fiind că acesta nu a fost promulgat de preşedintele României", se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Anul următor, Banca Transilvania prognozează că PIB va creşte cu 5,1%, iar în 2017 cu 4,7%. Anul trecut, avansul economic s-a situat la 2,8%.

Un avans de 4,6% ar reprezenta cea mai accelerată rată de creştere pentru economia românească de la începerea crizei, în 2008.

Accelerarea creşterii economice în acest an este determinată, în principal, de dinamica investiţiilor productive, în creştere cu 5,8% an/an în 2015, după declinul din anii anteriori.

"Redinamizarea investiţiilor productive exprimă intrarea economiei într-un nou ciclu economic şi este susţinută de nivelul redus al costurilor de finanţare şi relansarea creditării în lei, precum şi de perspectivele mix-ului intern de politici economice", se arată în raportul Băncii Transilvania.

De asemenea, analiştii băncii se aşteaptă la consolidarea momentului favorabil din sfera consumului privat, pe fondul creşterii venitului real disponibil al populaţiei, inclusiv prin reducerea TVA la alimente, al relansării creditării în lei şi al fiscalizării mai active a economiei informale.

Pe de altă parte, consumul public ar putea decelera în 2015 (la 1,1% an/an), după dinamica din 2014, determinată de contextul electoral, iar cererea externă netă ar putea avea o contribuţie negativă la dinamica PIB în 2015, afirmă analiştii băncii, în contextul în care se aşteaptă la o creştere a exporturilor cu doar 5,6% an/an şi o majorare a importurilor cu 7,3% an/an.

"Pentru perioada 2016-2017 am menţinut (deocamdată) scenariul macroeconomic central. Previzionăm o creştere cu un ritm mediu anual de aproximativ 5%, evoluţie susţinută de dinamică investiţiilor productive şi a consumului privat, cu dinamici medii anuale de 6,5%, respectiv 4,8%", se arată în raport.

De asemenea, consumul public ar putea avea o contribuţie pozitivă la dinamica anuală a economiei pe termen mediu, dar redusă, cu o creştere medie anuală cu 0,3%.

Pe piaţa forţei de muncă, relansarea investiţiilor productive va fi contrabalansată de creşterea salariilor şi de rigiditatea companiilor în procesul de creare de locuri de muncă, anticipează Banca Transilvania. Astfel, rata medie anuală a şomajului va stagna la 6,8% în 2015 şi va scădea ulterior, la 6,4% în 2016, respectiv 5,9% în 2017.

Principalii factori de incertitudine pentru acest scenariu macroeconomic sunt climatul macro-financiar global/european, posibilitatea unei crize politice interne, tensiunile geo-politice regionale şi perspectivele divergente de politică monetară în principalele blocuri economice ale lumii, cu impact asupra direcţiei fluxurilor de capital internaţionale adresate Europei emergente, mai ales dacă vom asista la turbulenţe pe pieţele financiare dezvoltate şi la riscuri din interior la adresa stabilităţii macro-financiare interne.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Guvernul vrea ca măsurile din Codul Fiscal să fie aplicate în economie înainte de 1 ianuarie 2016, având ca variante ordonanţe de Guvern sau sesiunea extraordinară a Parlamentului, scenariile urmând să apară după rectificarea bugetară, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO