ZF 24

Bancherii au ajuns să-şi finanţeze portofoliile de credite doar din depozite: raportul credite/depozite a scăzut la 102%

Bancherii au ajuns să-şi finanţeze portofoliile de...

Autor: Ciprian Botea

09.05.2014, 00:08 251

Raportul credite/depozite din sistemul bancar a scăzut în martie sub 102%, fiind practic la un pas să atingă nivelul de echilibru, după o scădere abruptă de aproape 20 de puncte procentuale în ultimul an şi jumătate.

La finalul lui 2008, când liniile de finanţare de la băncile-mamă încingeau creditarea, raportul credite/depozite se apropiase de nivelul de 140%, potrivit datelor BNR.

Ajustarea dramatică a raportului reflectă direct procesul de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente care a lăsat filialele locale ale acestora fără resurse importante şi le-a forţat să încingă competiţia pentru a atrage mai multe fonduri de la clienţi.

BNR urmăreşte cu atenţie procesul de dezintermediere şi se declară deocamdată mulţu­mită de modul în care se decurge. „Efectele dezintermedierii nu au afectat semnificativ sectorul bancar local datorită politicii macroeconomice echilibrate şi strategiilor marilor grupuri europene, care doresc să-şi men­ţină prezenţa locală“, potrivit unei prezentări recente a guvernatorului Mugur Isărescu.

Marile grupuri bancare europene şi-au redus în ultimii cinci ani cu 20% expunerea pe România. Finanţările primite de subsidiarele locale deţinute de nouă dintre cele mai mari grupuri europene de la băncile-mamă au ajuns la 12 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie. Cele nouă bănci au participat în primă­vara lui 2009 la un acord pentru men­ţinerea finanţărilor locale, care a expirat însă după o perioadă de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO