ZF 24

Bancherii de pe Wall Street au generat colapsul financiar actual printr-un lobby de 5 mld. dolari

Bancherii de pe Wall Street au cheltuit peste 5 mld. dolari pentru influenta politica in ultimii 10 ani, generand colapsul financiar actual
05.03.2009, 11:47 13

Mai multe companii de pe Wall Street au contribuit cu circa 5 miliarde de dolari in perioada 1998 - 2008 pentru a reduce reglementarile federale din domeniul investitiilor, situatie care a dus pana la urma la colapsul financiar actual, potrivit unui raport intocmit de un grup numit Wall Street Watch, citat de CBS News.

Firmele de investitii de pe Wall Street, bancile comerciale, fonduri de hedging, companii imobiliare si grupuri de asigurari au contribuit cu 1,7 miliarde de dolari in donatii politice si alte 3,4 miliarde de dolari pentru a face lobby in ultimii zece ani.

Raportul "Vandut: Cum a fost tradata America de catre Wall Street si Washington", a fost intocmit de avocatul californian Harvey Rosenfield si de Robert Weissman. Lucrarea sustine ca activitatile de lobby si contributiile au impiedicat reglementarea pe segmentul derivatelor.

"Programele din perioada Depresiei care ar fi impiedicat prabusirea inceputa anul trecut au fost dezactivate iar avertismentele celor care au prevazut dezastrul au fost inecate cu bani politici", se arata in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO