ZF 24

Băncile italiene se aliniază la investitori pentru a strânge capital: UniCredit vrea să facă rost 14 miliarde de dolari cash din piaţă

Băncile italiene se aliniază la investitori pentru a...

Autor: Ştefan Stan

12.01.2017, 12:43 603

După ce Monte dei Paschi di Siena a eşuat să strângă fonduri pentru majorarea de capital, acum atenţia se îndreaptă către un creditor mult mai mare: UniCredit.

Cea mai mareb ancă italiană caută sprijinul investitorilor pentru a strânge 14 miliarde de dolari, aproape cât valoarea de piaţă a băncii, pentru a realiza restructurarea asumată de Jean Pierre Mustier, CEO-ul băncii.

Acţionarii, care se vor întâlni la Roma, vor avea de acceptat conversia unei noi acţiuni la fiecare 10 acţiuni existente, după ce valoarea acţiunilor a scăzut cu peste 45% anul trecut.

În timp ce Monte Paschi nu a reuşit să finalizeze majorarea de capital din piaţă, se îndreaptă acum spre un bailout guvernamental. Cazul Monte Paschi a pus abilitatea întregului sector bancar italian de a se descurca cu creditele neperformante sub semnul intrebării.

Strategia lui Mustier, anunţată în decembrie anul trecut, a fost lăudată de analişti. Spre deosebire de rivalul mai mic, UniCredit plănuieşte să foloseasă cea mai mare parte din cash pentru a absorbi pierderile care vin din creditele neperformante, pe care banca le va vinde cu discount. Spre deosebire de Monte Paschi, care a încercat să strângă 5 miliarde de euro, UniCredit este un creditor performant, care caută o finanţare pentru curăţare, nu pentru supravieţuire.

”Noul plan al UniCredit se adresează îngrijorărilor din piaţă şi reprezintă o evoluţie în direcţia revitalizării băncii şi a situaţiei creditelor din grup”, a spus Fabrizio Bernardi, analist la Fidentiis Equitis. ”Aceasta este ceea ce cereau investitorii”, a spus el.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO