ZF 24

Bancile romanesti ar putea avea nevoie de capital suplimentar de un miliard de euro

Bancile romanesti ar putea avea nevoie de capital suplimentar de un miliard de euro
17.05.2009, 14:30 14

Testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut indica o nevoie de capital suplimentar pentru bancile comerciale de cel mult un miliard de euro, odata cu majorarea, in luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%, informeaza Mediafax.

"Testele de stres au fost realizate pe indicatorii financiari de la finele lui 2008 si cu o metodologie usor modificata, pe care au negociat-o cu Fondul Monetar International, dar tot dupa cifrele din standardele romanesti de contabilitate. Noi vrem ca solvabilitatea sa fie calculata potrivit standardelor internationale, asa cum se intampla peste tot. Pana in septembrie, cand, cel mai probabil, va intra in vigoare limita de 10% (pentru solvabilitate - n.r.), lucrurile se mai pot schimba", au declarat pentru surse din piata bancara.

Potrivit acestora, BNR a inceput discutiile cu fiecare banca in parte, dar nu a furnizat scenariul macroeconomic care a stat la baza testelor de stres pentru calculul ratei de adecvare a capitalului (solvabilitate - rapotul dintre fonduri proprii si active ponderate în funcţie de riscuri), mentionand doar ca acestea au fost datele convenite cu FMI.

Despre discutiile avute de banca centrala cu bancile comerciale din Romania cititi pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO