ZF 24

Băncile sunt printre cei mai mari angajatori de absolvenţi de ASE

Băncile sunt printre cei mai mari angajatori de...

Autor: Corina Mirea

29.09.2014, 11:58 2269

BCR, BRD, Unicredit şi Raiffeisen domină topul celor zece companii care au angajat cei mai mulţi studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti de-a lungul timpului, având împreună peste 1.500 de absolvenţi de ASE pe ştatele de plată, potrivit informaţiilor centralizate pe profilul de Linkedin (reţea de socializare de business - n.red.) al instituţiei de învăţământ care şcolarizează anual în jur de 22.000 de studenţi. În ciuda faptului că sistemul bancar a fost printre cele mai afectate sectoare ale economiei odată cu venirea crizei, tăind aproape 8.000 de joburi în domeniu, instituţiile financiare au „detronat“ industria IT din perspectiva numărului de studenţi şi absolvenţi de ASE angajaţi, recrutând cu aproape 200 mai mulţi viitori economişti.

WikiZF: Profilul companiei BCR

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen

În prezent, Linkedin numără circa 45.000 de studenţi şi absolvenţi de ASE. Cei mai mulţi sunt angajaţi în vânzări, în departamentele de finanţe şi de contabilitate ale firmelor de pe piaţa locală, dar şi din străinătate. Prin urmare, aproape 5.000 dintre tinerii ieşiţi de pe băncile facultăţilor din cadrul ASE care livrează viitori economişti lucrează, în mare parte, pe poziţii de suport precum consilier client, ofiţer vânzări sau reprezentant vânzări, joburi pentru care salariile de început variază între 800 şi 1.200 de lei, potrivit informaţiilor din piaţă. La nivelul întregului sector bancar însă salariul mediu net a trecut în luna iulie de 4.000 de lei, depăşind veniturile medii ale salariaţilor din industria IT (de aproape 3.890 de euro net/ lună), dar şi salariul mediu pe economie, de puţin peste 1.700 de lei, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Totuşi, pentru a câştiga 4.000 de lei net pe lună în sectorul bancar, adică în jur de 900 de euro, angajaţii trebuie să aibă o experienţă în domeniu şi chiar pe anumite nişe de trei până la cinci ani. 

În industria telecom şi cea de outsourcing, prezente şi ele în topul celor mai mari zece angajatori de studenţi şi absolvenţi de ASE, salariile de început pentru poziţii de vânzări care nu necesită experienţă în domeniu nu sunt cu mult diferite de cele din bănci, un angajat care face vânzări prin telefon câştigând în jur de 200 de euro net pe lună, salariu care poate fi chiar şi dublat din comisioane de vânzări, conform informaţiilor din piaţa de recrutare.  În departamentele financiare ale companiilor din România, dar şi din afara graniţelor ţării se regăsesc în prezent aproape 4.800 de studenţi şi absolvenţi de ASE, iar numărul celor care au optat pentru un job în contabilitate trece uşor de 3.000 de persoane. Mai „sărace“ în absolvenţi de ASE sunt departamentele sau companiile din zona juridică, cele din imobiliare, dar şi din serviciile de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO