ZF 24

Bancile vor putea reduce provizioanele la credite cu restante mai vechi de 90 de zile cu pana la 25% din valoarea garantiei

20.03.2009, 12:04 56

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat noul regulament in ceea ce priveste regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata de mai mult de 90 de zile.

Astfel BNR a decis ca bancile sa deduca din expunere (valoarea creditului care trebuie rambursat) cel mult 25% din valoarea garantiei creditului.

In prezent, institutiile de credit constituie provizioane pentru intreaga suma restanta si dobanzile aferente, fara a putea deduce garantiile aferente creditului considerat pierdere.

Prin aceasta decizie, BNR se conformeaza cerererilor bancilor care au indicat ca banca centrala ar trebui sa relaxeze reglementarile privind provizionarea creditelor care inregistraza probleme, bancile putand astfel sa isi canalizeze resursele spre creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO