ZF 24

Bani, arme, petrol şi garanţia că Rusia va rămâne sursa de gaze a Europei în schimbul Siriei

Bani, arme, petrol şi garanţia că Rusia va rămâne...
29.08.2013, 00:07 49161

Aproximativ 15 miliarde de do­lari pentru elicoptere de lup­tă, tancuri şi armament ru­sesc, preţuri mari pentru pe­trol şi hegemonia asupra ga­zelor naturale cumpărate de Europa ar fi ofer­ta făcută Rusiei cu sprijinul americanilor de Arabia Saudită pentru ca Moscova să lase să cadă regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Reală sau nu, oferta, des­pre care se spune că a fost respinsă de Rusia, su­bliniază intrigile şi mizele care fac din Orientul Mijlociu un focar de război activ de zeci de ani cu efecte asupra întregii omeniri.

Istoria conflictului din Siria după 2 ani şi jumătate de război

Propunerile ar fi fost făcute la sfârşitul lunii trecute, la Moscova, direct preşedin­te­lui rus Vladimir Putin de către şeful spiona­ju­lui saudit prinţul Bandar bin Sultan. Deta­lii despre întâlnirea de patru ore s-au „scurs“ mai întâi în presa rusă şi au stârnit vâlvă în pre­­sa internaţională în contextul în care SUA, Marea Britanie şi Franţa şi-au pregătit na­vele de război pentru un atac în Siria, iar Ira­nul a promis că va reacţiona. Mai multe in­for­maţii a oferit ziarul libanez As-Safir, care are legături cu Hezbollah şi este ostil Ara­biei Saudite. O parte din informaţii au fost confir­mate pentru Thomson Reuters de diplomaţi occidentali.

 

Citiţi şi: America este pregătită să intre singură în Siria

 

„O strategie comună ruso-saudită în privinţa petrolului“

Prinţul Bandar ar fi venit la Mos­cova cu un pachet de „cadouri“ şi ameninţări prin care spera să-l con­vin­gă pe Putin să nu mai sprijine re­gi­mul aflat la pu­tere în Siria, scrie The Telegraph.

„Înţelegem ma­rele interes al Rus­iei pentru pe­­trolul şi gaze­le din Medite­ra­na, de la Israel la Ci­pru. Şi mai înţe­le­gem importanţa gazo­­ductului rusesc că­tre Europa. Nu suntem in­te­resaţi să concurăm aici. Putem coopera. Să examinăm deci cum putem crea o strategie comună ruso-sa­u­dită în privinţa petrolului“, ar fi spus şeful spi­o­najului saudit. Discuţiile par să fi oferit Rusiei o alianţă cu cartelul marilor producătorilor de petrol OPEC.

Împreună, aceste state asigură peste 45% din producţia globală.

Rusia va trimite noi nave de război în Mediterana, în replică la un posibil atac în Siria

Rusia şi Arabia Saudită îşi împart topul producţiei de ţiţei, dar Rusia nu colaborează cu OPEC, organizaţie condusă de saudiţi.

De asemenea, prinţul ar fi promis că Arabia Saudită se va folosi de influenţa ei pentru a asigura că niciun stat din regiune nu va exporta gaze naturale în afara Peninsulei Arabe şi nu va leza poziţia Rusiei ca principal furnizor de gaze pentru Europa.

În privinţa gazelor, Arabia Saudită şi-ar putea folosi influenţa pentru a convinge ma­rii producători de gaze ai regiunii, printre care Qatar, să reducă producţia de gaz na­tural lichefiat, consideră Chris Skrebowsky, editor al publicaţiei Petro­leum Review.

Legat de petrol, saudiţii ar putea face ca preţurile să crească restricţionând propria producţie.

 

Cecenii, pioni trimişi să îngrozească Rusia

As-Safir scrie că prinţul Bandar a promis că ţara sa va proteja baza navală a Rusiei din Siria dacă regimul lui Assad este înlăturat şi a trecut la ameninţări sugerând că Jocurile Olimpice de Iarnă din staţiunea rusească  Soci vor fi perturbate de atacuri teroriste din partea cecenilor dacă nu se ajunge la un acord cu Moscova.

Subiectul zilei: Şeful Supravegherii din BNR: Băncile-mamă au retras 5 mld. euro din România într-un an şi jumătate. Procesul se va accentua pentru că îşi cer banii înapoi

„Pot garanta că vom proteja Jocurile Olimpice de anul viitor. Grupările cecene care ameninţă securitatea Jocurilor sunt con­trolate de noi. Le folosim în faţa regimului sirian, dar nu vor avea rol în viitorul politic al ţării“, a spus Bandar.

Reuters scrie că Arabia Saudită a încercat să „mituiască“ Rusia cu 15 miliarde de dolari, bani cu care ar cumpăra arma­ment rusesc prin reactivarea unui contract mai vechi.

„A fost o comandă de tancuri T-90 care a fost stopată din motive misterioase, iar dacă aceasta este o reactivare a acelei co­menzi, atunci putem suspecta că saudiţii vor ceva în schimb, iar acel ceva poate avea legături cu Siria“, a explicat Ruslan Pukhov, directorul institutului de cercetare militară CAST. El colaborează cu ministerul rus al apărării.

Rusia şi Arabia Saudită au încheiat în 2008 un contract pentru furnizarea a 150 de T-90, a peste 100 de elicoptere de atac Mi-17 şi Mi-35 şi a mai multor vehicule de luptă pentru infanterie BMP-3. Publicaţia rusă Kommersant a scis la acea dată că prin acest contract saudiţii au vrut să convingă Rusia să-şi reducă relaţiile cu Iranul.
 

Putin nu-i are la inimă pe mâncătorii de ficat

Aparent, ofertele saudiţilor n-au avut succes cu Putin. „Credem că regiumul sirian vor­beşte cel mai bine pentru poporul sirian, şi nu acei mâncători de ficat“, a spus Putin fă­­când referire la imagini în care rebeli jiha­dişti mănâncă inima şi ficatul unui soldat sirian.

Moscova investeşte doar în Jocurile de la Soci 50 de miliarde de dolari, bani din petrol, sumă care o eclipsează pe cea oferită de saudiţi. Oficialii ruşi au recunoscut că întâlnirea cu prinţul saudit a avut loc. Arhitectul politicii externe a Kremlinului, Iuri Uşakov, spune însă că acolo s-au discutat doar probleme „filosofice“.

Bandar a concluzionat că „nu se poate scăpa de o opţiune militară“ dacă Rusia refuză ofertele de pace. Evenimentele merg exact pe cursul prorocit de el.
 

Mizele conflictelor din lumea arabă

Ce are de pierdut Rusia în conflictele din Orientul Mijlociu

Rusia are în Siria singura ei bază navală la Marea Mediterană şi singurul avanpost din Orientul Mijlociu;

Rusia a continuat să vândă armament Siriei în cei doi ani de conflict intern în care au fost ucişi peste 100.000 de oameni.

 

Ce au de câştigat americanii din conflictele din  Orientul Mijlociu

Statele Unite sunt cel mai mare producător de arme din lume şi unul dintre furnizori pentru Israel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Armele sunt, evident, necesare pe timp de război;

SUA sunt cel mai mare consumator de energie la nivel mondial, iar statele OPEC sunt cei mai mari producători de petrol din lume. Controlând producţia de petrol, SUA îşi cresc siguranţa energetică;

după al Doilea Război Mondial SUA şi-au luat rolul de „jandarm“ al democraţiei, rol pus la încercare în ultimii ani de regimurile şi militanţii din Orientul Mijlociu. „Pacificarea“ regiunii ar întări statutul Statelor Unite de cea mai mare putere mondială.

 

De ce se teme Arabia Saudită

Arabia Saudită se teme că Iranul ar putea ieşi învingător în conflictele din Orientul Mijlociu;

saudiţii se tem că Iranul ar putea stabili o hegemonie în regiune şi îşi va construi un pod terestru prin Irak şi Siria până în Liban. Arabia Saudită şi alte puteri musulmane sunite îi sprijină puternic pe suniţii rebeli care se bat cu forţele siriene ale lui Assad, susţinute de şiiţii iranieni;

că violenţele din Siria vor destabiliza Iordania, unde regele Abdullah II se confruntă cu o opoziţie internă puternică în timp ce ţara încearcă să facă faţă unui val de imigranţi sirieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO