ZF 24

Banii investiţi în zăcămintele mature au scos la iveală petrol nou de 125 milioane de euro anual şi au oprit declinul producţiei de hidrocarburi

Dumitru Rotar, director general adjunct explorare şi producţie la Romgaz

Dumitru Rotar, director general adjunct explorare şi producţie la Romgaz

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2015, 15:41 536
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a identificat în două dintre cele mai mature zone exploatate din portofoliu echivalentul a 3% din producţia zilnică, lucru care dovedeşte încă o dată potenţialul de resurse pe care România îl mai are în zonele considerate „în vârstă“. România este al cincilea producător de petrol şi gaze la nivel european, cu o tradiţie în acest domeniu de peste 150 de ani.
 
„Anularea declinului de producţie realizată în ultimii 4 ani confirmă potenţialul existent în perimetrele de explorare şi cele aflate în faza de dezvoltare-exploatare şi ne încurajează să intensificăm eforturile pentru valorificarea acestui potenţial. În continuare, ne vom concentra pe căutarea de soluţii atât pentru creşterea pro­ductivităţii şi a gradului de recuperare a zăcămintelor vechi, cât şi pentru descoperirea de noi zăcăminte de ţiţei şi gaze“, a declarat Dumitru Rotar, director general adjunct explorare şi producţie Romgaz.
 
Compania a anunţat că a finalizat luna aceasta lucrările privind punerea în exploatare de probă a două noi acumulări descoperite pe raza localităţilor Frasin, judeţul Suceava, şi Criş, judeţul Mureş.
 
Producţia zilnică realizată prin aceste două sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, adică aproximativ 3% din producţia zilnică de gaze naturale a companiei. Ambele zăcăminte se înscriu în ceea ce înseamnă zăcăminte convenţionale de hidrocarburi.
 
 
Noutăţi şi redezvoltare
 
„În ultimii ani, unul dintre cele mai importante obiective ale managementului Romgaz a fost şi continuă să fie creşterea portofoliului de resurse şi rezerve de gaze, prin descoperirea unor zăcăminte noi şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea recuperării resurselor deja descoperite. Pentru aceasta, compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii în special în explorare geologică şi exploatare. Astfel, în anul 2014 Romgaz a realizat investiţii de peste un miliard de lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%“, mai spune Rotar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO