ZF 24

BCE a îngheţat dobânda de politică monetară la 0,25%, nivelul minim istoric

BCE a îngheţat dobânda de politică monetară la...

Autor: Vlad Popescu

08.05.2014, 15:00 204

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la 0,25%, nivel minim istoric.

De asemenea, BCE a decis ca dobânzile la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arată într-un comunicat publicat joi de instituţia de la Frankfurt.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va face în scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, într-o conferinţă de presă.

Prin menţinerea dobânzilor, BCE vrea să câştige timp pentru a analiza dacă revenirea economică a zonei euro conduce şi la creşterea inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Inflaţia din zona euro se menţine sub pragul de 1% începând din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul ţintit de BCE, de aproape 2%.

Datele preliminare de la Eurostat arată că inflaţia a crescut în aprilie în zona euro la 0,7%, faţă de 0,5% în martie.

Indicatorii economici sugerează că revenirea accelerează în zona euro după cea mai îndelungată recesiune de la introducerea monedei unice, încheiată în al doilea trimestru al anului trecut.

Banca Angliei a menţinut de asemenea, joi, dobânda de politică monetară la minimul de 0,5%, şi a păstrat totodată nivelul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a menţinut dobânda la 1,5%.

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, că economia SUA, cea mai mare a lumii, are încă nevoie de măsuri de stimulare a creşterii, deoarece şomajul şi inflaţia se menţin la niveluri mai slabe faţă de obiectivele băncii centrale.

Draghi a explicat în luna aprilie că o eventuală înrăutăţire a perspectivei de inflaţie pe termen mediu ar putea determina BCE să ia noi măsuri de relaxare a politicii monetare sau chiar să introducă un program de achiziţii de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO