ZF 24

BCR vinde credite neperformante de 433 mil. euro. Bank of Cyprus are de dat npl-uri de 360 mil. euro

BCR vinde credite neperformante de 433 mil. euro. Bank of...

Autor: Ovidiu Tempea

23.10.2014, 19:03 1390

Portofoliul pus în vânzare cuprinde 410 credite neperformante accesate de companii din diverse domenii, de la industrie, la dezvoltatori imobiliari, companii de construcţii, ferme zootehnice, minerit şi metale.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii BCR nu au dorit să comenteze.

Imobilele aduse în garanţie sunt dispersate pe tot teritoriul ţării, iar 64% din portofoliu este reprezentat de credite denominate în euro şi 31% în lei.

Aproape 90% din companiile care au luat împrumuturi se află în insolvenţă.

Potrivit aceleaşi surse, sucursala din România a Bank of Cyprus a scos la vânzare un portofoliu de 360 de milione euro, provenind din 382 credite neperformante, aferente unui număr de 131 de debitori.

Ca parte a vânzării, Bank of Cyprus va transfera şi 46 de angajaţi care manageriază în prezent portofoliul, infrastructura IT şi alte materiale de suport.

BNR a solicitat băncilor în prima parte a acestui an să grăbească procesul de scoatere în afara bilanţului a portofoliului de credite neperformante.

Scoaterea în afara bilanţului înseamnă o marcare a pierderii, în măsura în care provizioanele eliberate şi eventuale sume din vânzare nu acoperă integral valoarea respectivelor credite neperformante.

Băncile au pierdut în luna iunie aproximativ 500 milioane de lei, diminuându-şi câştigul cumulat de la 703 milioane lei în mai la 209 milioane lei, după ce au început să pună în aplicarea soliciarea BNR, provizioanele reducându-se în aceeaşi lună cu peste 2 miliarde lei.

Cel mai mare portofoliu a fost vândut până acum de Volksbank România, care a plasat credite de aproape 500 de milioane euro către un consorţiu format din Deutesche Bank şi fondurile de investiţii HIG Capital şi Anacap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO