ZF 24

Berceanu a semnat cu Vinci si Aktor contractul pentru Comarnic-Brasov. Ce reprezinta cei 4,8 mld. euro pe care ii va plati statul roman?

Berceanu a semnat cu reprezentantii Vinci si Aktor contractul pentru Comarnic-Brasov. Ce reprezinta cei 4,8 mld. euro pe care statul roman ii va plati?
18.01.2010, 18:01 125

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, presedintele grupuluifrancez Vinci si un reprezentant al companiei elene Aktor ausemnat, luni, contractul de concesiune pentru tronsonul deautostrada Comarnic-Brasov, proiectul urmand sa fie finalizat panain ianuarie 2014.

Proiectul este primul contract din Romania de constructie princoncesiune a unui tronson de autostrada. Presedintele grupuluifrancez Vinci Yves-Thibault de Silguy a intarziat la semnareacontractului, deoarece cursa Tarom in care se afla nu a pututateriza din cauza ninsorii.
Costul total al lucrarilor de proiectare si constructie se varidica la 1,57 mld. euro, urmand ca statul roman sa plateasca timpde 25 de ani circa 4,8 mld. euro pentru autostradaComarnic-Brasov.

Ce reprezinta cei 4,8 mld. euro pe care statul roman ii vaplati pentru autostrada Comarnic-Brasov?

3,108 mld.euro - cheltuieli cu imprumutul principal (care va fi celmai probabil luat de la banci precum BEI sau BERD - n.r.)
670 mil. euro - cheltuieli cu imprumutul subordonat (care va filuat de la banci comerciale - n.r.)
323 mil. euro - cheltuieli legate de operare sI intretinere
584 mil. euro - taxe, impozite sI alte costuri financiare
146 mil. euro - inflatia
Suma de 323 de milioane de euro aferenta cheltuielilor legate deoperare si intretiunere reprezinta doar o parte din costul totalala acestei activitati, restul fiind suportat din taxele deconcesiune (taxa de autostrada, chirii, etc.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO