ZF 24

Beze, AIPC: Proiectul lansat de CNVM este primul pas spre respectarea tuturor principiilor Bursei

06.03.2009, 11:42 36

“AIPC a dovedit tuturor actorilor de pe piata de capital ca un principiu nu poate fi ignorant la nesfarsit. Atragem atentia ca acest proiect lansat de CNVM este primul pas in procesul care va duce la respectarea principiilor Bursei de Valori de la Bucuresti. Atat AIPC, cat si fondul american de investitii QVT, s-au implicat in respectarea prevederilor europene privind ofertele publice de preluare. Am sustinut respectarea acestei legi inca de la infiintarea asociatiei, in mai 2008”, spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Conform acestuia, proiectul urmeaza sa fie dezbatut pentru circa zece zile inainte de a fi publicat in forma finala. “Daca acest proiect va intra in vigoare, atunci atat Rompetrol, cat si celelalte societati care ar trebui sa faca oferte publice de preluare, vor avea la dispozitie doua luni pentru lansarea ofertelor de preluare”, spune Beze.

Conform noului proiect, inclusive actionarii care controleaza indirect peste 33% dintr-o societate vor fi obligati sa deruleze o oferta publica de preluare. De exemplu, dupa preluarea grupului Rompetrol de catre KazMunai Gaz, compania kazaha a preluat indirect controlul Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR). In urma noului proiect, aceasta va fi nevoita sa lanseze oferte publice de preluare la cele doua societati. Conform unui comunicat emis de AIPC, in urma noului proiect lansat de CNVM vor trebui facute oferte publice de preluare si la alte companii, precum Remarul 16 Februarie, Zimtub, Comat sau Retezat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO