Constructii

Bilanţul anului 2012 pe infrastructură rutieră: pe ce a cheltuit România peste 1 miliard de euro

Bilanţul anului 2012 pe infrastructură rutieră: pe ce...

Autor: Andreea Neferu

01.01.2013, 18:27 4197

România a finalizat anul acesta 140 de kilometri de autostrăzi şi variante de ocolire la standard de autostradă, a reabilitat 286 de kilometri de drumuri naţionale şi a terminat 18 kilometri de centuri ocolitoare, arată datele transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) la solicitarea ZF.

Cei 125 de kilometri de autostrăzi inauguraţi anul acesta au costat, cumulat, peste 3,82 miliarde de lei  sau aproape 870 de milioane de euro la un curs mediu de 4,4 lei/euro (nu s-au luat în considerare banii plătiţi pentru autostrada Simeria-Deva - n.red.), în timp ce reabilitările de drumuri naţionale au scos din buzunarul CNADNR aproape 740 de milioane de lei (circa 170 de milioane de euro).

Pe de altă parte, cei 18 kilometri de variante de ocolire au costat 220 de milioane de lei (50 de milioane de euro). În total, valoarea contractelor pentru şoselele finalizate anul acesta se ridică la 1,09 miliarde de euro, arată calculele ZF.

Anul acesta România a finalizat autostrada Bucureşti-Ploieşti (mai puţin cei 6,5 kilometri dintre Şoseaua Petricani din Capitală şi Centura Capitalei), autostrada Cernavodă-Medgidia-Constanţa, Timişoara-Lugoj, lot 1, precum şi variantele de ocolire la standard de autostradă ale oraşelor Arad şi Constanţa. Pe final de an, s-au finalizat şi aproape 15 kilometri din autostrada Deva-Orăştie, pe ruta Simeria-Deva. Totodată, au fost deschise traficului drumuri naţionale precum DN 12 Bixad-Săndominic sau DN 66 Petroşani-Baru şi DN 66 Haţeg-Simeria, dar şi variante de ocolire precum cea de la Iaşi Sud.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO