ZF 24

Bilanţul traficului pe aeroporturi în ultimii 13 ani: de 141 de ori mai mulţi pasageri la Bacău, de 70 de ori la Târgu-Mureş şi de 65 de ori la Craiova

Bilanţul traficului pe aeroporturi în ultimii 13 ani:...

Autor: Mirabela Tiron

21.11.2014, 13:04 911

Dacă în 2000 de pe cele 16 aeroporturi funcţionale din ţară decolau sau aterizau 2,3 milioane de pasageri, în 2010 traficul aerian era de peste patru ori mai mare, iar anul trecut se majorase de cinci ori, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Asociaţia Aeroporturilor din România.

În urmă cu 13 ani de pe toate aeroporturile din ţară decolau în medie 80 de avioane pe zi, faţă de 210 avioane anul trecut. În pofida acestei creşteri, traficul de pasageri este încă departe de cel înregistrat de alte ţări europene. Pe toate aeroporturile din România se realizează de trei ori mai puţine decolări şi aterizări decât pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, cel mai mare din Europa după numărul de mişcări aeronave. Astfel, pe Charles de Gaulles din Paris, cel mai aglomerat aeroport din Europa, decolează în medie 670 de avioane zilnic, iar de pe aeroportul Heathrow din Londra 645 de avioane.

De unde va veni creşterea

Cererea pentru călătoriile cu avionul  a crescut semnificativ pe aeroportul din Bacău, unde numărul pasagerilor s-a mărit de 141 de ori anul trecut faţă de 2000, pe cel din Târgu-Mureş, unde traficul a crescut de 70 de ori. Numărul pasagerilor a crescut de 65 de ori anul trecut faţă de 2000 şi pe aeroportul din Craiova, în timp ce traficul de pasageri pe aeroportul din Iaşi a crescut de 32 de ori,  pe cel din Cluj de 14 ori, iar pe aeroportul din Constanţa de zece ori, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO