ZF 24

Blaga: Ne propunem sa realizam 16.000 de locuinte in doi ani

30.01.2009, 12:31 22

Vasile Blaga, noul ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, isi propune ca pana la sfarsitul anului 2009 sa realizeze un numar de 15.900 de locuinte, mai multe decat in tot mandatul predecesorului sau, Laszlo Borbely, a anuntat acesta in prima sa conferinta de presa in caliltate de ministru al MDLPL.

“Partidele au excelat in campanie in a promite realizarea a sute de mii de locuinte, desi in perioada 2001-2008 au fost realizate doar 26.000 de locuinte din fonduri publice. Anul acesta vom aloca pentru acest proiect 688 de milioane de lei, astfel incat sa incepem constructia a 18.700 de locuinte, din care 5.900 sa fie finalizate in acest an. Pentru anul viitor ne propunem finalizarea a 10.000 de locuinte”, a spus Blaga.

Referitor la situatia pietei imobiliare, in care mai multe santiere ale unor investitori privati au fost inchise pe fondul vanzarilor slabe cauzate de criza financiara, Blaga a declarat ca ministerul pe care il conduce nu poate prelua aceste proiecte.

“Nu sunt adeptul cumpararii de structuri de la investitori privati. Eventual, aceasta decizie poate fi luata de administratiile locale, si apoi sa preluam noi spre finalizare aceste proeicte de la ei”, a mai spus Blaga.

El a declarat ca va continua programele incepute de vechea conducere a ministerului, urmand a fi terminate 111 sali de sport si inceputa constructia la alte 120, in timp ce lucrari pentru realizarea de bazine de inot vor incepe la 16 unitati, pentru care exista documentatie completa.

Bugetul ministerului este de 3,7 miliarde de lei, la care se adauga 900 de milioane de lei din credite angajante si intentia de a atrage fonduri europene de 596 milioane de euro.

“Niciun ministru nu este multumit cu bugetul pe care il are, dar este mai mult decat a obtinut fostul ministru”, a mai spus Blaga.

Prioritatile MDLPL vor fi “cresterea conditiilor de viata pentru cetateni”, care prevede constructia de locuinte, lucrari de infrastructura si reabilitare termica, precum si crearea de locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO