ZF 24

BNR va reduce luni dobânda

BNR va reduce luni dobânda
27.06.2013, 21:41 636

Majoritatea analiştilor îşi menţin estimările că BNR va reduce luni dobânda-cheie cu 0,25 puncte, la 5%, contra curentului dat de semnalele transmise recent de banca centrală americană (Fed) şi Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) privind retragerea măsurilor de stimulare a economiilor ale băncilor centrale, semnale care au indus volatilitate pe pieţele financiare.

Aşteptările legate de scăderea inflaţiei, dinamica lentă a activităţii de creditare, nivelul încă ridicat al dobânzilor la credite şi deficitul de cerere care persistă sunt câţiva dintre factorii amintiţi de analişti care ar justifica o reducere a dobânzii-cheie.

Analiştii cred că BNR va reduce dobânda-cheie, în pofida deteriorării apetitului faţă de risc al investitorilor, şi indiferent de evoluţia cursului şi de poziţia străinilor faţă de investiţiile în titluri de stat în lei. Condiţi­ile de lichiditate din piaţa interbancară au rămas extrem de relaxate, iar excesul de lichiditate a dus la o scădere a dobânzilor de pe piaţa interbancară, au mai spus analiştii. Până la sfârşitul anului dobânda-cheie ar putea să scadă cu 0,75 puncte sau chiar cu un punct procentual, la 4,25%, după cum anticipează analiştii.

Monedele ţărilor emergente din Europa de Est, inclusiv leul, au trecut printr-o serie de episoade de depreciere, generate de reorientarea investitorilor străini dinspre pieţele emergente către SUA, după semnalele Fed privind reducerea programului de cumpărare de obligaţiuni. Străinii au mutat o parte din banii investiţi pe pieţele emergente în obligaţiuni în dolari, pe fondul aşteptărilor ca randamentele acestora să crească după ce banca centrală a SUA va începe să retragă treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă.

Semnalul Reservei Federale privind restrângerea programului de achiziţii de obligaţiuni a fost urmat de raportul BRI care cere băncilor centrale să se concentreze pe inflaţie, să caute modalităţi de exit şi să nu mai încerce să stimuleze redresarea economică globală.

După şedinţa pre­ce­dentă de politică monetară din luna mai, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunţa că la şedinţa din 1 iulie, se va discuta reducerea dobânzii-cheie, având în vedere evoluţia mai bună a inflaţiei faţă de estimări.

El a spus chiar că BNR intră într-un nou ciclu de reducere a dobânzilor. Iar singurul lucru care ar putea stopa această tendinţă ar fi legat doar de veştile proaste din economie, în special din agricultură.

Dobânda de politică monetară, care influenţează indirect costul creditelor acordate de bănci în economie, a fost îngheţată la 5,25% pe an în luna mai a anului trecut. În şedinţa din luna mai BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilită­ţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, de la Ă/-4 puncte procentuale, la Ă/- 3 puncte procentuale, în vederea temperării volatilităţii dobânzilor pe piaţa monetară şi bancară, ca o măsură „pregătitoare“ pentru începerea ciclului de reducere a dobânzii-cheie.

 

Toţi analiştii cred în scăderea dobânzii

  • Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank

Considerăm că BNR va opera prima tăiere a dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă de luni, aşa cum de altfel a şi sugerat în urmă cu aproape două luni, în pofida deteriorării apetitului la risc. Şi această convingere este susţinută în plus de pasivitatea BNR din ultima perioadă când s-au înregistrat presiuni pe pieţele valutare, iar volatilitatea a crescut semnificativ. Mai mult, condiţiile de lichiditate din piaţa interbancară au rămas extrem de relaxate comparativ cu nivelul dobânzii de politică monetară. Perspectiva de inflaţie este, de asemenea, favorabilă tăierii dobânzii (3,3% este prognoza noastră de inflaţie pentru final de an).  Pentru 1 iulie ne aşteptăm la o tăiere a dobânzii cu 0,25pp, fiind urmată de alte tăieri posibile care ar putea conduce la o dobândă de politică monetară la final de an de 4,5%.

  • Eugen Sinca, analist-şef al BCR

Ne menţinem opinia că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu câte 25 de puncte de bază în septembrie, noiembrie şi apoi în ianuarie 2014, după ce scăderea inflaţiei va deveni evidentă. Din a doua jumătate a anului 2014 am putea avea rezerve minime obligatorii mai mici pentru lei, creditarea în monedă naţională fiind astfel susţinută suplimentar.

  • Florentina Cozmâncă, senior economist RBS

Ne menţinem prognoza că în cadrul şedinţei din 1 iulie BNR să decidă reducerea dobânzii de politică monetară cu 25 puncte de bază la 5%. De asemenea, ne menţinem şi scenariul de bază potrivit căruia dobânda de politică monetară va fi tăiată în paşi mici, a câte 25 de puncte de bază, ajungând până la 4,25% la sfârşitul anului. Scenariul de risc pe care îl luăm în considerare se referă la întreruperea acestui ciclu de reducere sau amânarea acestuia ce ar putea fi determinate în primul rând de factori interni, dar şi externi.

  • Vlad Muscalu, senior economist ING Bank

Ne menţinem opinia că BNR va opta pentru un ciclu controlat de relaxare a politicii monetare începând cu luna iulie şi va reduce dobânda-cheie la 1 iulie  cu 25 de puncte de bază, la 5%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO